latinica  ћирилица
01/10/2015 |  14:30 | Autor: RTRS

Moskva: Ruski avioni uništili nekoliko objekata ID (VIDEO)

Rusko vazduhoplovstvo uništilo je od početka operacije nekoliko objekata "Islamske države" u Siriji, uključujući štab terorista kod grada Idliba i fabriku eksploziva i municije sjeverno od grada Homsa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, navodeći da udari po objektima civilne infrastrukture nisu izvođeni.
Ruski avioni u napadu na ID (foto: http://sputniknews.com/) -
Ruski avioni u napadu na ID (foto: http://sputniknews.com/)

Zvanični predstavnik Ministarstva Igor Konašenkov rekao je da su uništeni štab terorističkih formacija i skladište municije u oblasti Idliba, kao i utvrđeni komandni punkt ekstremista na tri nivoa u oblasti naselja Hama.

Kako je prenijela agencija RIA Novosti, Konašenkov je naveo da je uništen komandni punkt ID na periferiji naselja El-Latamna i pokazao snimke iz bespilotnih letjelica u oblasti Idliba i El-Latamne.

"Vidite rezultate korišćenja aviona Su-25 po komandnom puntku grupe ekstremista u nenaseljenoj zoni na periferiji El-Latamne", rekao je on novinarima.

Prema Konašenkovim riječima, dobro utvrđeno betonsko zdanje sa tri nivoa uništeno je direktnim udarom avio-bombi FAB-500, a na snimku se vidi da okolni objekti nisu stradali, navodi agencija.

Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov (foto: © Sputnik/ Aleksandar Viljf)

Pored toga, poslije potvrde obavještajnih informacija i rezultata vazdušnog izviđanja, ruska lovačka avijacija uništila je skladište municija jugozapadno od Idliba, navodi RIA Novosti.

TAS prenosi da je Konašenkov rekao da je direktnim udarom bombe u potpunosti uništena fabrika za izradu eksplozivnih sredstava i municije sjeverno od Homsa, u kojoj su automobili punjeni eksplozivom i potom se upotrebljavali za terorističke akte.

Vazduhoplovne snage Rusije juče su počele sa ciljanim udarima na objekte zabranjene terorističke grupe ID.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je tokom dana napadnuto osam objekata, a uveče još četiri. Danju je bilo izvršeno više od 20 naleta, a noću osam, prenio je TAS.

Ruska agencija navodi da se po podacima Ministarstva u Siriji angažuju modernizovani bombarderi Su-24M i lovci Su-25.

Konašenkov je, kako prenosi Interfaks, rekao da "udari po objektima civilne infrastrukture nisu izvođeni, tim prije po zgradama u kojima je moglo da bude civila".

Ta agencija navodi da je u sastavu vazduhoplovnih snaga angažovanih od juče u Siriji više od 50 aviona i helikoptera.

PUTIN: IZVIЈESTILI O STRADANjU CIVILA PRIЈE BOMBARDOVANjA

Izvještaji o navodnim civilnim žrtvama u ruskim vazdušnim udarima u Siriji pojavili su se prije nego što su ruski borbeni avioni bili u vazduhu, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je rekao da je Moskva spremna za takve "informacione napade".

"Ostale zemlje bombarduju Siriju više od godinu dana", rekao je Putin na sastanku ruskog savjeta za ljudska prava i naglasio da je koalicija pod vođstvom SAD ušla u sirijski vazdušni prostor bez mandata UN ili poziva Damaska.

Putin je dodao da Moskva "ima takav poziv i namjerava da se bori samo protiv terorističkih organizacija", prenosi "Raša tudej".

Ruski predsjednik rekao je da Moskva koordiniše svoje akcije u Siriji sa američkim obavještajnim službama i Pentagonom.

Izvor: Tanjug/Srna