latinica  ћирилица
01/10/2015 |  14:36 | Autor: Agencije

Stefanović: Redžepović odbio poligrafsko ispitivanje

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Urednik sajta Teleprompter Danilo Redžepović, koji je saslušan u srijedu uveče, odbio poligrafsko ispitivanje.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

Stefanović je novinarima u Policijskoj akademiji rekao da je Redžepović, za koga kaže da je prijatelj predsjednika DS Bojana Pajtića, na većinu pitanja na saslušanju, sinoć oko 20 sati, odgovorio pozivajući se na Zakon o medijima.

Istakao je da za sada nije vidio nijedan dokaz da je bilo prisluškivanja.

„To je ujedno i odgovor na pitanje DS - 'Izvinite, potpuno sam siguran da nijedna državna institucija nije prisluškivala ni Lidiju Udovički, niti Pajtića'“, rekao je Stefanović.

Ministar je naveo da će istraga pokazati da li su oni bili prisluškivani, ali i ocijenio da smo ostali uskraćeni za poligrafsko testiranje Redžepovića koje bi moglo da potvrdi vjerodostojnost njegovih navoda .

„Nadam se da će ostatak istrage biti usmjeren ka tome da utvrdimo odakle se uopšte pojavio taj papir i da li je na bilo koji način vjerodostojan” rekao je Stefanović.

Ministar je istakao i da je nedavno saznao da je premijer Aleksandar Vučić prisluškivan dok je bio u opoziciji, te da je uvjeren da će se Vučić obratiti javnosti u narednih nekoliko dana.

O prisluškivanju Vučića Stefanović kaže da je to saznao kada mu je premijer to rekao, dodajući da je uveren da će se predsjednik vlade obratiti javnosti i pokazati šta je sve rađeno od 2008. do 2012. godine.

„Ostavljam to njemu”, rekao je Stefanović, odgovarajući na pitanje zašto o prisluškivanju Vučića nije ranije govorio i da li je time učinjeno neko krivično djelo s obzirom da za Pajtića kaže da je prikrivao dokaze o korupciji.

To, naveo je ministar, nije bilo neprijavljivanje krivičnog djela, već samo iznošenje onoga šta je radila prethodna vlast i kako se ponašala prema opoziciji.

„To je bilo prisluškivanje ljudi iz opozicije, ovdje sada nema nijednog jedinog dokaza, ni trunčice dokaza, da je bilo ko iz policije, BIA i neke druge bezbjednosne službe, prisluškivao ove ljude”, naveo je Stefanović.

On je rekao i da su dvije potpuno različite stvari i djela to da li je tadašnja BIA prisluškivala Vučića i Pajtićev tekst koji su, kako je podsetio, demantovali i ambasador SAD Majkl Kirbi i kompanija CWP i generalni direktor EMS Nikola Petrović.

Kako je je naveo, u tom tekstu se pominje da je neko navodno primio novac, i o tome je ćutao godinu i po dana kao predsjednik pokrajinske vlade.

„To je potpuno nezakonito djelo, ja sam za ovo (prisluškivanje Vučića) saznao tada kada mi je rekao Vučić”, naveo je Stefanović.

Upitan da li je zbog svih dešavanja Vučić bliži odluci o vanrednim parlamentarnim izborima, Stefanović je rekao da ne može da zna šta je premijer odlučio, jer još nije donio konačnu odluku.

„Uvjeren sam da će Vučić, kada bude razmišljao o svemu što se dešava i kada bude uzeo u obzir pretežan interes građana Srbije, donijeti pravu odluku”, dodao je Stefanović, ističući da se on zalaže za održavanje izbora.