latinica  ћирилица
01/10/2015 |  15:36 | Autor: RTRS

Trebinje: Obilježena 24. godišnjica početka Odbrambeno-optadžbinskog rata (VIDEO)

Polaganjem cvijeća na spomenik braniocima Trebinja i u spomen-sobi borcima Trebinjske brigade, danas je obilježena dvadeset četvrta godišnjica početka Odbrambeno-optadžbinskog rata na ovom području.
Trebinje - godišnjica - Foto: RTRS
Trebinje - godišnjicaFoto: RTRS

Taj prvi oktobar 1991. godine prvi je, i ujedno jedan od najtežih dana Otadžbinskog rata na trebinjskom području. Tog dana od artiljerijske vatre od strane hrvatskih paravojnih formacija na širem području Ivanice poginulo je 19 pripadnika ЈNA, među njima osam Trebinjaca.

Miodrag Višnjić prvi je ratni ranjenik u Hercegovini.

- Oko šest sati ujutro su nas napali, nismo znali šta se događa, poginuli su svi oko mene, samo sam ja ostao - prisjeća se Višnjić.

- 1. 10. poginulo je devetnaest boraca, osam ih je bilo iz Trebinja, kasnije su podlegla dvojica ranjenika, znači ukupno deset - kaže Pero Mišeljić, predsjednik BORS Trebinje. 

Borci koji pamte te teške dane početka rata na trebinjsko-dubrovačkom području, smatraju da bi ovaj dan trebalo da se uvrsti u datume od posebnog značaja u kalendaru BORS-a, jer se često zaboravlja da je na ovom području odbrambeno -otadžbinski rat počeo sedam mjeseci prije nego u ostalim dijelovima Republike Srpske.

- Stotine naših sugrađana dali su svoje živote da se izbori za slobodu i mi svi treba da se prispitamo da li činimo dovoljno za njihove porodice - kaže Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja. 

Predstavnici Boračke organizacije i Grada Trebinja položili su cvijeće na spomen - obilježju gdje su upisana imena 258 poginulih branilaca Trebinja, i u spomen-sobi boraca Trebinjske brigade.