latinica  ћирилица
01/10/2015 |  16:15 | Autor: RTRS

Јavni servisi potpisali ugovor o raspodjeli opreme za digitalizaciju (VIDEO)

Ministar komunikacija i transporta BiH, Slavko Matanović, potpisao je sa direktorima sva tri javna RTV servisa u BiH ugovor o pravima i obavezama u vezi sa raspodjelom i predajom u vlasništvo opreme nabavljene u okviru Prve faze projekta digitalizacije prenosne i emisione mreže Јavnih RTV servisa u BiH.
Digitalizacija - Foto: RTRS
DigitalizacijaFoto: RTRS

Na ovaj način, proces digitalizacije vraćen je u zakonske okvire – naglasio je generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske, Draško Milinović. On je dodao da je za uspješno okončanje procesa digitalizacije neophodno aktivno učešće sva tri javna emitera – RTRS-a, FTV-a i BHRT-a ali i u rješavanju problema naplate rtv takse. 

Potpisivanjem ugovora o raspodjeli opreme iz Prve faze vrijedne 6,7 miliona maraka, projekat digitalizacije napokon je krenuo pravim smjerom. Skoro deceniju je trebalo da se krene sa mrtve tačke, ali u narednom periodu očekuje se ubrzan napredak ovog procesa.

- Mi očekujemo da ćemo do kraja godine, ako nam vremenski uslovi dozvole, pustiti digitalni signal u većim gradovima – Banjaluci, Sarajevu, Mostaru - rekao je Milinović. 

Potpisnici ugovora saglasni su da je sve moglo biti završeno mnogo ranije da je postojao konsenzus, ali i da je problem nemoguće riješiti bez saradnje. Јednoglasni su i u stavu da modernizacija opreme predstavlja novu eru u odnosima i razvoju RTV servisa od kojih će najveću korist imati slušaoci i gledaci.

- Ovo je početak razvoja nove profesije. Obaveza svih nas je da pružimo najbolji kvalitet - rekao je direktor BH Radija, Milan Trivić.

- Proces koji je počeo spasio je javne servise da ne postanu muzeji, već da se razvijaju - generalni direktor RTV Federacije BiH, DŽemaludin Šabić.

Prva faza procesa digitalizacije neće obuhvatiti sve bh gradove. Ali već u narednim fazama očekuje se kvalitetan signal svih javnih emitera na cjelokupnoj teritoriji BiH, što je krajnji cilj.

- Pokazali smo da zajedno možemo rješavati bitne stvari - rekao je ministar transporta i komunikacija BiH, Slavko Matanović.

Ipak, pored digitalizacije glavni problem koji javni servisi moraju riješiti je naplata RTV pretplate, kako njihovo funkcionisanje ne bi bilo ugroženo.

- U narednih 15-20 dana izaći ćemo sa svojim prijedlogom kako da proces digitalizacije i naplate RTV pretplate riješimo - rekao je Milinović.

Proces digitalizacije koštaće 37 miliona maraka, a očekuje se da će BiH sa analognog na digitalni signal preći tokom naredne godine.