latinica  ћирилица
01/10/2015 |  16:37 | Autor: RTS

Blum posjetio izbjeglice u Srbiji (VIDEO)

Unicefov globalni ambasador dobre volje Orlando Blum posjetio je dječje kutke koje je Unicef postavio u Preševu i Beogradu i upoznao izbjeglu djecu koja prolaze kroz Republiku Srbiju na putu ka Zapadnoj Evropi.
Blum posjetio izbjeglice u Srbiji (Foto: UNICEF) -
Blum posjetio izbjeglice u Srbiji (Foto: UNICEF)

Blum je završio svoju dvodnevnu posjetu Srbiji, nakon što je početkom nedjelje boravio u Makedoniji i posjetio kamp u Đevđeliji gdje se izbjeglice ukrcavaju na vozove za Srbiju i Zapadnu Evropu.

Poslije toga je prešao granicu sa Srbijom i upoznao neku od djece izbjeglica i migranata.

„Ono što sam vidio je samo dio napornih putovanja djece izbjeglica i migranata. Veoma je uznemiravajuće. Zamislite koji je to očaj koji tjera porodice da napuste svoje domove“, rekao je glumac.

„Zaista sam impresioniran Unicefovim brzim odgovorom na krizu. Posjetio sam dječje kutke koji djeci omogućavaju da imaju djetinjstvo, makar na nekoliko sati dnevno. Ova djeca nisu slike na ekranu, već stvarni ljudi kojima je potrebna pomoć“, istakao je Blum.

Unicef je u Srbiji, u saradnji sa Danskim savjetom za izbjeglice, uspostavio dva dječja kutka, opremljena obrazovnim materijalima i igračkama, jedan u Preševu, blizu granice sa Makedonijom, a drugi u Beogradu.

Dječji kuci su utočišta da mogu da se odmore i da se ponovo osjećaju kao djeca. Unutar ovih kutaka uspostavljeni su prostoru za majke i bebe, gdje majke mogu neometano da doje i da dobiju potrebnu podršku, a djeca da dobiju hranu koja odgovara njihovom uzrastu prije nego što nastave svoja opasna putovanja širom Evrope.