latinica  ћирилица
01/10/2015 |  17:05 | Autor: SRNA

Moskva: Razmotrićemo zahtjev da djelujemo u Iraku

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će razmotriti eventualni zahtjev iračke Vlade da izvede vazdušne napade na pripadnike "Islamske države" unutar Iraka.

U saopštenju se navodi da Moskva još nije primila takav zahtjev, prenosi agencija RIA "Novosti".

Ministarstvo spoljnih poslova razmotriće "političku i vojnu logiku" takvog poteza, ako se u tom smislu pojavi zahtjev Bagdada, navodi se u saopštenju.

Iračka Vlada pozdravila bi ruske udare

Iračka Vlada pozdravila bi ruske udare iz vazduha protiv "Islamske države" i na svojoj teritoriji, rekao je danas irački premijer Hajder al Abadi.

SAD su predvodile udare iz vazduha protiv "Islamske države" u Iraku duže od godinu dana, ali se Bagdad u više navrata žalio na nedostatak podrške za iračke snage koje pokušavaju da vrate kontrolu nad teritorijama koje su zauzeli militanti.

Ruske vojne snage počele su juče udare iz vazduha na Siriju, ističući da će gađati "Islamsku državu" i "druge terorističke grupacije".

Abadi je odgovarajući na pitanje da li je razgovarao o mogućnostima udara sa Rusijom i u Iraku, rekao da još nije i da je to jedna od mogućnosti.

"Ukoliko bi nam to bilo ponuđeno mi bi to razmotrili i pozdravili", naglasio je Abadi.

Višerangirani zvaničnik iz ruskog Ministarstva odbrane Ilja Rogačjov izjavio je novinskoj agenciji "RIA Novosti" da bi Moskva razmotrila mogućnost pokretanja udara iz vazduha "ukoliko bi dobili sličan zahtjev od iračke Vlade ili u rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN koja se zasniva na volji Bagdada".