latinica  ћирилица
01/10/2015 |  17:38 | Autor: SRNA

Neophodna sistemska pomoć ženama žrtvama rata (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Vlada na raspolaganju ženama žrtvama rata kako bi im se obezbijedio program sistemskog pružanja pomoći koji bi podrazumijevao i angažman psihologa i socijalnih radnika.

Cvijanovićeva je, nakon sastanka sa članicama Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, izjavila da u Udruženju ima 412 žena, što je znatno povećanje članstva, što je rezultat ohrabrivanja od različitih institucija.

"Trebalo je ohrabriti te žene koje su preživjele strahote da se pokažu i otvoreno pričaju o stvarima koje su ih zadesile, teškim stradanjima koje su preživljavale, a koja nikako nisu dobila, ni političku, ni neku drugu težinu", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da ima mnogo žena koje su pretrpjele stradanja, a nisu nikad bile prepoznate kao žrtve.

"Mnoge od njih, osim svih stradanja, i sada teško žive i moramo naći način da im se obezbijedi podrška. Razgovarali smo i na koji način stvoriti uslove za rad samog udruženja, a to znači na koji način im olakšati da ispunjavaju svoje ciljeve", dodala je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da je jedna od neophodnih stvari bolja saradnja sa institucijama Republike Srpske, te da je potrebno ojačati saradnju sa pojedinim resornim ministarstvima koja su relevantna za ovo udruženje.

"Od prošle godine do danas možemo reći da je aktivizam izražen, ima cijeli niz projekata koje realizuje ovo udruženje i rekla sam da će uživati punu podršku Vlade znajući kakvi su njihovi ciljevi i razlozi zbog čega ovo udruženje postoji", poručila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je riječ o žrtvama rata o kojima nije mnogo govoreno na našim prostorima, ali je o takvim stvarima često govoreno na svim drugim prostorima, te da je veoma važno da u Srpskoj postoji prepoznatljivo udruženje ove vrste.