latinica  ћирилица
01/10/2015 |  18:54 | Autor: SRNA

UNHCR: Potrebno 128 miliona dolara pomoći za migrante

Visoki komesarijat UN za izbjeglice priprema planove za najviše 700.000 osoba koje traže sigurnost i međunarodnu zaštitu u Evropi u ovoj godini i apeluje za 128 miliona dolara pomoći za period jun 2015. - decembar 2016. godine.

UNHCR apeluje da donatori svoje priloge namijene tako da se mogu što fleksibilnije raspoređivati i koristiti.

U saopštenju se napominje da se situacija u Evropi brzo mijenja, kao i potrebe da se sredstva prebacuju s jedne na drugu lokaciju da bi se reagovalo na tok ljudi koji sada traže međunarodnu zaštitu u regiji.

Više od pola miliona ljudi, od kojih većinu čine izbjeglice, ove godine prešlo je Sredozmeno more u potrazi za sigurnošću u Evropi, navode iz UNHCR-a.

UNHCR navodi da je u ovom trenutku teško praviti procjene, ali da je moguće da broj ljudi, koji će dolaziti tokom 2016. godine, bude i veći.

Evropske zemlje ulažu napore da izađu na kraj s prilivom izbjeglica i migranata, te UNHCR ističe da je, da bi odgovorio na krizu, pokrenuo Specijalnu inicijativu za Mediteran i blisko sarađuje s EU, zemljama članicama i drugim zemljama u Evropi, Africi i na Bliskom Istoku na koje utiču postojeći sukobi i prisilno raseljavanje stanovništva.

UNHCR danas je revidirao apel za finansiranje Specijalne inicijative za Mediteran za 2015. i 2016. godinu. Ovaj dopunski apel obuhvata aktivnosti u Evropi, ali i programe u zemljama azila i tranzita na Bliskom istoku i u Africi.