latinica  ћирилица
01/10/2015 |  19:28 | Autor: RTRS

Kasipović: Prijedlog Srpske odličan (VIDEO)

Stavovi Republike Srpske o reformi pravosudnih institucija BiH i dalje nailaze na oštre kritike Suda i Tužilaštva BiH. Suprotstavljeni stavovi ponovljeni su i na Seminaru o reformi pravosudnih institucija na nivou BiH , koji je u Sarajevu otvorio šef delegacije EU u BiH, Lars- Gunar Vigemark.
Anton Kasipović - Foto: RTRS
Anton KasipovićFoto: RTRS

Sastanak pod pokroviteljstvom EU okupio je relevantne predstavnike BiH i entitetskih institucija, čelnike bh pravosudnih institucija kao i pravne eksperte.

Ovaj format razgovora ne daje punu nadu da će biti prihvaćeni zahtjevi iz Republike Srpske o razgraničenju nadležnosti između sudova i formiranje Apelaciocionog suda BiH. Sam početak rasprave potom i izjave za medije učesnika, ne ostavljaju puno prostora za optimizam. Ipak, dobro je da se razgovara i to o konkretnim nacrtima zakona o sudovima koje su dostavili Ministarstvo pravde Srpske ove godine i Ministarstvo pravde BiH 2013. godine. Temeljno pitanje oko kojeg se lome koplja između predstavnika Srpske i predsjednice Suda BiH jeste redukovanje proširene nadležnosti Suda BiH.

Prema prijedlogu iz Republike Srpske, iz Zakona o sudu BiH treba brisati član 7 stav 2 koji propisuje nadležnost Suda BiH za krivična djela utvrđena zakonima Republike Srpske ,FBiH i Brčko distrikta. Republika Srpska se poziva i na stav VSTS-a da se proširena nadležnost Suda BiH koristi bez jasnih kriterijuma.

- Temeljno je pitanje proširene nadležnosti i pozvali smo se i na analizu VSTS. Prijedlog iz Republike Srpske nije idealan ali je odličan za raspravu - rekao je ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović.

Očekivano najsnažnija reakcija, negativna -uslijedila je od predsjednice Suda BiH. Meddžida Kreso tvrdi da je riječ o političkim kompromisima na uštrb nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH.

- Želim reći da se ovim prijedlozima osnivaju dva nova Suda: neki novi Sud BiH i neki Apelacioni sud BiH - rekla je Kreso.

Iz Delegacija EU ne žele da prejudiciraju bilo kakva rješenja o ishodu strukturalnog dijaloga. Traže da se nakon potpisivanja Protokola u Briselu, preciziraju ključna pitanja razgraničenja nadležnosti sudova i formiranja Apelacionog suda BiH.

- Neka od pitanja koja zahtijevaju hitnost rješavanja podrazumijevaju pitanja koja se tiču nadležnpsti sudova i tužilaštava te uspostavljanje Apelacionog suda BiH - rekao je šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigenmark.

U VSTS-u BiH pesimisti su u vezi s uspjehom seminara. Poručuju da sva buduća rješenja treba da zadrže kontinuitet postojećeg Suda BiH i potvrđuju da je analiza pokazala da Sud BiH koristi proširene nadležnosti bez jasnih pravila.

- Analitička procjena je pokazala da praksa prošerene nadležnosti nije konzistentna, odgovarajuća postojećim praksama i metodama rada - rekao je predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija.

Seminar u Sarajevu organizovan je nakon sastanka ministara pravde u Briselu, na kojem je potpisan protokol koji predviđa niz mjera za rješavanje reformskih prioriteta u pravosuđu.