latinica  ћирилица
01/10/2015 |  19:39 | Autor: RTRS

BiH na prekretnici – ulazi li šerijat u zajedničke institucije? (VIDEO)

Oštra reagovanja stručne javnosti i institucija Republike Srpske, na ugovor između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice koji su prije dva dana usaglasili ministri u Savjetu ministara BiH. O odredbama ugovora uskoro će se izjašnjavati i članovi Predsjedništva BiH, a potom i poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH. Od srpskih predstavnika u tim institucijama, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik traži da odbace predloženi ugovor.
BiH na prekretnici – ulazi li šerijat u zajedničke institucije? - Foto: RTRS
BiH na prekretnici – ulazi li šerijat u zajedničke institucije?Foto: RTRS

Prema prijedlogu tog ugovora - javni i privatni sektor, sve institucije, javne ustanove, preduzeća u privatnom i javnom sektoru dužna su da poštuju šerijatske propise za vjernike muslimane o molitvama tokom radnog vremena, o specifičnoj garderobi, te o HALAL standardima za prehrambene proizvode koje bi, zajedno sa Agencijama za standardizaciju, utvrđivala Islamska zajednica. 

Sekularna ili vjerska država? Demokratska ili teokratska? BiH je na prekretnici. Sporadični primjeri otomanske zaostavštine, sporadično i u potaji vaskrsli su u postratnoj istoriji, Ugovorom između BiH i Islamske zajednice bili bi ozvaničeni. Muslimanski vjerujući korpus, širom BiH mogao bi molitve da upražnjava na radnim mjestima. Ili da radno mjesto napusti zarad odlaska u bogomolje. Ili da uniforme policajaca, vojnika, zdravstvenih radnika, upotpuni vjerskom nošnjom. Za stručnu javnost put je to ka teokratskoj državi u kojoj dominira vjera. I to samo jedna.

Bivši ministri u Savjetu ministara, svojim nasljednicima zamjeraju što su olako pristali na uslove Islamske zajednice. Godinama je, kažu, Islamska zajednica insistirala na uvođenju šerijatskih pravila u institucije i preduzeća. I godinama se, kažu, oni borili da se ovozemaljski i šerijatski zakoni usklade, kako bi bila ispoštovana i prava vjernika i prava poslodavaca.

- Tu dolazi do kršenja radno – pravnog statusa, pa čak reklo bi se i do diskriminacije unutar BiH između naroda i narodnosti - kaže Sredoje Nović, šef Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Vjerska prava ostalih, prije svih konstitutivnih naroda, kaže predlagač ugovora, ispoštovana su sličnim aktima već ranije potpisanim sa Svetom stolicom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

- Dosta smo pročešljali ovaj ugovor. On je usaglašen sa ostala dva ugovora sa Svetom stolicom i pravoslavnom crkvom - kaže Semiha Borovac, ministarka za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Pročešljali smo i mi. I konstatovali – usaglašenost u opštim odredbama tri ugovora i enormne razlike u pravima vjernika na javnim mjestima, ustanovama i preduzećima. Ono što je muslimanskim vjernicima dozvoljeno u toku radnog vremena i na radnom mjestu, za hrišćane je rezervisano samo u bogomoljama. Јoš jedna potvrda multietničnosti i demokratije na sarajevski način.