latinica  ћирилица
01/10/2015 |  20:05 | Autor: SRNA

Vujanović: Terorizam ozbiljna prijetnja miru

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku da je terorizam ozbiljna prijetnja miru.

Vujanović je rekao da je Crna Gora čvrsto opredijeljena da aktivno doprinosi i podržava kolektivne napore za očuvanje međunarodnog mira i bezbjednosti.

On je istakao da angažovanje crnogorskih vojnika i policajaca u međunarodnim misijama predstavlja potvrdu izvršavanja međunarodnih obaveza i izgradnje partnerskog odnosa.

Vujanović je naglasio da će Crna Gora nastaviti da zahtijeva odgovornost i kažnjavanje svih počinilaca ratnih zločina.

"Dolazeći iz regiona osjetljive stabilnosti, naše iskustvo je pokazalo da dijalog i saradnja predstavljaju najbolji način za smirivanje tenzija, prevazilaženje razlika i postizanje trajnih rješenja", rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora će zato naredne godine organizovati sastanak u sklopu inicijative Medijacija u Mediteranu.

On je ponovio da Crna Gora snažno podržava Agendu za održivi razvoj do 2030. i istakao da je za ciljeve agende ključno finansiranje, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Vujanović je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora počela izradu nove nacionalne strategije za održivi razvoj za period poslije 2015. godine i naglasio da će nacionalni ciljevi biti usklađeni s globalnim.