latinica  ћирилица
01/10/2015 |  21:03 | Autor: TANЈUG

Cipras: Grčka čini sve što može da pomogne izbjeglicama

Grčki premijer Aleksis Cipras je danas u Ujedinjenim nacijama izjavio da zvanična Atina radi sve što može da bi pomogla izbjeglicama i ublažila izbjegličku krizu i kritikovao podizanje ograda da bi se spriječio njihov ulazak u pojedine zemlje.

"U saradnji sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim organizacijama, mi radimo sve što možemo kako bismo se izborili sa velikim prilivom izbjeglica na efikasan i humani način", rekao je Cipras na zasjedanju Generalne skupštine UN, a prenijela je agencija AFP.

Na grčke obale je od početka godine stiglo oko 330.000 ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana, a ovih dana ih svakodnevno stiže po 3.000, pokazuju podaci UN-a.

"Grčka unapređuje procedure identifikacije izbjeglica i centre za njihov prihvat, a takođe uspostavlja centre za olakšavanje njihove relokacije", rekao je Cipras, kritikujući evropske zemlje koje pokušavaju da spriječe ulazak izbjeglica na svoju teritoriju.

"Mi ne smatramo da se budućnost Evrope i svijeta može izgraditi na sve višim zidovima i na tome da djeca umiru na našem pragu", istakao je grčki premijer i dodao: "Ne možemo da dopustimo da rasizam i ksenofobija unište naše zajedničke principe."

Mađarska je danas postavila bodljikavu žicu na ogradu podignutu na granici sa Hrvatskom, a prošlog mjeseca je podigla ogradu i na granici sa Srbijom, podsjeća AFP.