latinica  ћирилица
01/10/2015 |  21:17 | Autor: SRNA

Banjaluka: Balkanski kongres artroskopije, sportske traumatologije i hirurgije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je večeras u Banjaluci Balkanski kongres artroskopije, sportske traumatologije i hirurgije.

"U struci koja je tema kongresa u Republici Srpskoj prepoznatljiv je Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju `Dr Miroslav Zotović` čijim se radom i uspjesima ponosimo", istakao je Dodik.

On je naglasio da su uspjesi ove ustanovi postali prepoznatljivi i van Republike Srpske i da su nastali kao rezultat volje zaposlenih da rade na razvoju zavoda, čak i kada su bili "nemogući uslovi" za to.

Dodik je istakao da su institucije vlasti Srpske pružile veliku pomoć Zavodu "Dr Miroslav Zotović" da bi se dobila referentna ustanova kakva je on sada.

Predsjednik Srpske poručio je učesnicima kongresa da podijele svoja iskustva i znanja, ali i da, s obzirom na to da se kongres održava u Banjaluci koja je poznata po domaćinskoj atmosferi, osjete tu atmosferu i takve utiske ponesu sa sobom.

Predsjednik Udruženja ortopeda BiH Slavko Manojlović naveo je da se ortopedija na ovim prostorima intenzivnije počela razvijati početkom prošlog vijeka i da je u tom svom razvoju uvijek nastojala da ide ukorak sa razvojem znanja i tehnologija u toj struci.

Na kongresu, koji organizuje Udruženje ortopeda i traumatologa u BiH, biće predstavljena 92 rada eminentnih stručnjaka iz ove oblasti sa područja Balkana i iz više evropskih zemalja.

Naučni skup, koji će trajati do 3. oktobra, organizovan je povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja prve banjalučke ortopedije u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".