latinica  ћирилица
02/10/2015 |  08:09 | Autor: TANЈUG

Oregon: Deset žrtava, identifikovan napadač

Napadač, koji je na koledžu Ampkua u američkoj državi Oregon ubio 10 osoba i ranio sedam, identifikovan je kao 26-godišnji Kris Harper Merser, saopštio je neimenovani zvaničnik Vlade
Oregon -Koledž pucnjava - Foto: AP
Oregon -Koledž pucnjavaFoto: AP

Motivi napada zasad nisu poznati, a jedan od preživjelih je naveo da je napadač tražio da se žrtve izjasne koje su vjere prije nego što je počeo da puca, prenijela je agencija AP.

Otac jedne ranjene djevojke rekao je da je napadač tražio od studenata da kažu da li su hrišćani, a potom je pucao u njih.

Tražio je od njih da ustanu, a potom bi rekao: "Bože, pošto si hrišćanin, za sekundu ćeš vidjeti Boga", rekao za Si-En-En otac ranjene studentkinje. On je dodao da se njegova ćerka pravila da je mrtva.

Policija je obaviještena o pucnjavi nešto poslije 10 časova i 30 minuta po lokalnom vremenu. Vlasti, takođe, istražuju objave na društvenim mrežama koje je navodno napisao napadač.

Neki mediji navode da je moguće da je on na Internetu objavio da namjerava napad na koledž.

U napadu je ranjeno sedam osoba, od kojih su tri u kritičnom stanju. Ranije je objavljeno da je 13 osoba ubijeno.

Brucoškinja Hana Majls (19) je rekla da je bila u učionici kada je obezbjeđenje obavijestilo profesora da je škola zatvorena, a potom se u susjednoj slušaonici čula pucnjava. Majls je navela da su čuli muškarca kako viče: "Izađite, izađite", dodajući da oni nisu otvarali vrata, niti izašli.

Šerif okruga Daglas DŽon Hanlin nije želio na konferenciji za novinare da otkrije identitet napadača, koji je mrtav, ali zasad nije poznato da li ga je ubila policija ili se ubio.

Merser je živio u obližnjem Vinčesteru, a komšije navode da je uglavnom "sjedio sam u mraku na terasi, uz slabo osvjetljenje". Kako kažu, jedna žena u zgradi, za koju se vjeruje da je majka napadača, sinoć je "užasno plakala".

Svjedoci navode da je napadač pucao u više učionica.

Koledž Ampkua se nalazi u gradu Rozeburg, koji ima oko 20.000 stanovnika i nalazi se 418 kilometara južno od Portlanda, najvećeg grada savezne države Oregon.

U napadu na Osnovnu školu Sendi Huk krajem 2012. godine ubijeno je 20 učenika i šest odraslih osoba. Od tada, zabilježene su 142 pucnjave u školama širom SAD, prenijela je agencija AFP.

Američki predsjednik Barak Obama je poslije tog napada ponovo pozvao na donošenje zakona o kontroli oružja.
"Nekako je ovo postalo rutina", rekao je Obama u Bijeloj kući.

- Mi zapravo možemo učiniti nešto po tom pitanju, ali moramo promijeniti zakone. Ne bi tebalo da bude tako da oružje lako  dospije u ruke onoga ko želi da nanese zlo ljudima - kazao je Obama.