latinica  ћирилица
02/10/2015 |  08:29 | Autor: TANЈUG

"Putin ukrao Obami rat protiv ID"

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije samo počeo bombardovanje Sirije, on je time sebe promovisao u centralnu figuru napora da se uništi Islamska država.
Vladimir Putin i Barak Obama - Foto: Getty Images
Vladimir Putin i Barak ObamaFoto: Getty Images

U tekstu portala Dejli bist navodi se da je svijet dobio novog donosioca odluka u ratu SAD protiv džihadista, ali da taj čovjek nije ni u Pentagonu ni u Damasku.

"Njegova kancelarija se nalazi u Kremlju i njegovo ime je Vladimir Putin. Akcija Moskve ima poruku Vašingtonu, ako hoćete da se rijšite Bašara el Asada ili da izgradite silu koja će da se suprostavi Islamskoj državi, moraćete da napravite dogovor sa nama", navodi se u tekstu pod nazivom "Putin ukrao Obami rat protiv ID".

Da Vašington neće tako lako prihvatiti ulazak Rusije u rat govore i informacije da su ruski avioni pogodili bazu sirijskih pobunjenika koje je obučavala CIA, ali Moskva to demantuje riječima da se radi o propagandnom ratu koji već duže traje.

"Privatno, američki zvaničnici kažu da je koalicija koju predvodi SAD spremna na dogovor sa Rusijom. Vojno, SAD moraju da gledaju ruske napade i da čekaju reakciju. Diplomatski, koalicija mora da sjedne za sto sa Rusijom. Američki zvaničnici su desetak dana slali telegrame Moskvi, ali odgovora nije bilo", piše Dejli bist.

Tačka sporenja je podrška aktuelnoj sirijskoj vlasti, a eksperti navode da napor SAD da sruše Asadov režim ne znače ništa, bar privremeno, sve dok je Rusija u ratu koji za cilj ima i održavanje trenutnog političkog poretka.