latinica  ћирилица
02/10/2015 |  09:16 | Autor: Nezavisne

DŽihadista Bajro Ikanović i pod lupom SIPA

Bajru Ikanovića (39) iz Hadžića, radikalnog islamistu i pripadnika ID, po povratku iz Sirije čeka izvještaj koji je protiv njega podnesen zbog pripadanja terorističkoj grupi, ali i organizovanja takve formacije, za šta je predviđena kazna zatvora od minimalno pet godina

Iz SIPA je potvrđeno za "Nezavisne novine" da je ovaj džihadista pod njihovom lupom.

- B. I. je predmet rada Državne agencije za istrage i zaštitu. Protiv te osobe SIPA je 10. juna 2014. godine Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizovanje i pripadanje terorističkoj grupi - potvrdila je Kristina Јozić, portparolka SIPA.

Kako se saznaje, Ikanovića SIPA tereti da je počinio krivično djelo iz člana 202 d Krivičnog zakona BiH.

"Ko postane pripadnik terorističke grupe ili na bilo koji drugi način učestvuje u aktivnostima terorističke grupe, uključujući pružanje finansijske i bilo koje druge pomoći, kazniće se kaznom zatvora najmanje tri godine", stoji u tom članu, gdje je, takođe, navedeno da je minimalno pet godina predviđeno za organizovanje terorističke grupe.

Ikanović je, inače, svrstan na američku crnu listu ljudi povezanih s terorizmom, koju je na svom internet sajtu objavilo Ministarstvo finansija SAD, a u BiH je već osuđivan zbog terorizma, i to na osam godina.

Međutim, pitanje je hoće li ga ponovo stići slovo zakona, jer je on ranije izjavljivao da planira ratovati dok je živ.

Bezbjednosni stručnjaci ga etiketiraju kao najopasnijeg Bošnjaka, pripadnika vehabijske zajednice koji u redovima ID komanduje stotinama boraca.

On otvoreno priznaje da su on i njegovi saborci u borbi na sirijskom ratištu stekli veliko iskustvo, odnosno da su im bitke kao treninzi, a pritom tvrdi da su, kako kaže, nasamarili bh. bezbjednosni sistem.

- Te vaše obavještajne službe su napravile grešku jer su mislile da će nas se tako otarasiti. Međutim, problem će im predstavljati povratak osobe vojno osposobljene za rat. Nasamarili smo ih, oni su zakasnili kada je u pitanju Sirija - izjavio je Ikanović u julu 2013. godine, pola godine nakon što je ušao u redove najozloglašenije terorističke organizacije.

Prema podacima, 300 građana BiH borilo se u ID, od kojih se 100 vratilo u BiH, a 50 je poginulo na sirijskom ratištu.