latinica  ћирилица
02/10/2015 |  09:29 | Autor: SRNA

Šarović: Pozicije suprotne, ali moguć kompromis sa Hrvatskom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da se sa Hrvatskom vode teški pregovori o trgovinskim odnosima i da su pozicije i dalje dijametralno suprotne, ali je izrazio optimizam da je kompromis moguć.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

Šarović je izrazio nadu da neće biti loših poteza Hrvatske, podsjetivši da BiH nije učinila ništa što bi moglo da naruši međusobne odnose.

Govoreći o predstojećem sastanku Energetske zajednice jugoistočne Evrope u Tirani, Šarović je izrazio optimizam da se mogu izbjeći sankcije i da se u godini predsjedavanja BiH ovom organizacijom može učiniti korak naprijed.

"Naša obaveza je da implementiramo Treći energetski paket u zakonodavstvo BiH, ali nemamo još dogovora i to je ključni kamen spoticanja u zemlji. U Federaciji BiH misle da trebamo jedan državni zakon, a pri tom govorim o gasu, dok u Republici Srpskoj smatraju da se sprovođenje može završiti usvajanjem entitetskih zakona", rekao je Šarović za "Nezavisne novine".

On je dodao da je od sankcija Energetske zajednice protiv BiH u opticaj ušla mjera kojom bi se BiH uskratio pristup sredstvima za finansiranje projekata u gasnom sektoru.

Govoreći o izvozu mlijeka u EU, Šarović je rekao da će domaćim mljekarama biti teško da se vrate na to tržište, ali da su već preduzeti pozitivni koraci.

"Moram da istaknem primjer Mljekare `Livno`, koja već intenzivno izvozi u Hrvatsku, a nešto slično sada spremaju `Milkos`, `Mlijekoprodukt` i `Megle`. Uvjeren sam da ćemo vratiti tržište, a prvi efekti su da sada već nemamo viškova milijeka", precizirao je Šarović.

Prema njegovim riječima, u pregovorima u okviru sporazuma CEFTA o vraćanju tržišne pozicije Hrvatske u BiH koju je imala prije ulaska u EU, potrebno je uvažiti interese BiH i tražiti kompromis.

"A za nas to znači da bi trebalo da zaštitimo naše najznačajnije proizvode, a da, sa druge strane, obezbijedimo i neke bescarinske kvote za izvoz u EU koje sada ne možemo da koristimo, kao što je izvoz ribe, vina i šećera", rekao je Šarović.