latinica  ћирилица
02/10/2015 |  12:33 | Autor: RTRS

Izvršena kontrola tehničke ispravnosti autobusa

Prije početka školske godine izvršena je vanredna kontrola 408 autobusa u Srpskoj s ciljem jačanja bezbjednosti u saobraćaju.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Akciju vanredne kontrole tehničke ispravnosti autobusa  realizovali su Ministarstvo saobraćaja i veza, Asocijacija stanica za tehničke preglede, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Privredna komora Republike Srpske.

Tokom akcije koja je, na teritoriji Republike Srpske provođena tokom avgusta i septembra, izvršena je vanredna kontrola 408 autobusa, a neispravnost je utvrđena na 94 vozila (23%, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Najveći broj neispravnosti odnosio se na kočioni sistem, uređaje za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, elemente vješala, osovine, točkovi i drugo.

Cilj akcije je bio da prevoznici pripreme autobuse, izvrše vanrednu kontrolu tehničke ispravnosti, a stanice za tehnički pregled vozila su imale zadatak da besplatno izvrše kontrolu ispravnosti i opremljenosti autobusa.

U saradnji sa Asocijacijom stanica za tehnički pregled obezbijeđeno je 37 stanica za tehnički pregled vozila na teritoriji čitave Republike Srpske koje su besplatno vršile ove kontrole, dok je u akciji učestvovalo 78 prevoznika iz Republike Srpkse.

Preventivna aktivnost koja tradicionalno počinje pred početak školske godine ima za cilj jačanje bezbjednosti saobraćaja u putničkom saobraćaju.

Analizirajući podatke iz ranijih godina, zapažen je trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju autobusi, u odnosu na ukupan broj, stoji u saopštenju  Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.