latinica  ћирилица
02/10/2015 |  12:56 | Autor: Agencije

SAD i njeni saveznici pozvali Rusiju da se bori samo protiv ID (VIDEO)

Pentagon je pozvao Rusiju da se usredsredi na vazušne napade protiv Islamske države, a ne na protivnike sirijskog predsjednika Bašara el Asada, kažu američki funkckioneri
Sirija, rat svih protiv svih - Foto: RTS
Sirija, rat svih protiv svihFoto: RTS

- Važno je da se Rusija ne angažuje u borbi protiv bilo koga osim "Islamske države". To smo jasno stavili do znanja -  rekao je američki državni sekretar DŽon Keri. 

Odnosi SAD i Rusije su sve zategnutiji zbog ruskih vazdušnih napada, koji, kako se čini, služe da ojačaju Asada i usmjereni su protiv pobunjenika od kojih su neki možda i saveznici SAD, umjesto protiv ISIL-a, prenosi AP.

Portparol Bijele kuće DŽos Ernest opisao je rusku vazdušnu akciju koja je počela u ponedjeljak kao vojnu operaciju protiv cijele sirijske opozicije.

Prema njegovim riječima, to je rekla Elisa Slotkin pomoćnica ministra odbrane.

- Ona je istakla da ruske operacije izazivaju izvjesnu zabrinutost zato što Rusija cilja na područja gdje ima malo ili nimalo pripadnika "Islamske države" - naveo je on.

AP ukazuje da zabrinutost izaziva i mogućnost da SAD i Rusija budu uvučene u pucnjavu na suprotnim stranama ukoliko ruski avioni gađaju umjerene sirijske pobunjenike koje su SAD obučile i opremile garantujući im vazdušnu podršku u slučaju napada, navodi AP.

Portparol Pentagona nije želio da kaže kako bi SAD odgovorile ukoliko bi Rusi napali pobunjenike koje su obučile SAD, rekavši da je riječ o hipotetičkom pitanju. On je rekao da su obje strane na pregovorima u četvrtak predstavile prijedloge i ideje kako da se izbjegnu sukobi između američkih i ruskih aviona. 

On je rekao da će oni još biti razmotreni prije nego što bude donesena odluka o daljim pregovorima, koji su, kako je naveo, do sada bili srdačni i profesionalni. 

I Keri je rekao da pretpostavlja da će biti daljih konsultacija o vazdušnim operacijama s Rusima.

- To je način da budemo sigurni da avioni neće pucati jedni na druge i samo pogoršati situaciju - rekao je on u intervjuu Televiziji Si-Bi-Es u Njujorku, napominjući da su Rusi, ukoliko su došli u Siriju da podrže Asadov režim, učinili katastrofalnu grešku, jer bi takav scenario privukao još više džihadista u Siriju. 

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je u protekla 24 sata oštetilo ili uništilo 12 ciljeva "Islamske drzave" u Siriji uključujući komandni centar i magacine municije. 

Predtavnik američke vojske u Bagdadu Stiv Voren je rekao da nema indikacija da su Rusi pogodili ciljeve "Islamske držve". 

Ruski avioni imaju baze u Siriji, američki avioni i avioni njihovih koalicionih partnera dolaze iz različitih zemalja u regionu, ukljjučujući Tursku i Јordan.

Turska tvrdi da Rusija napada sirijsku opoziciju

Turska i njeni partneri u koaliciji protiv "Islamske države", predvođenoj SAD, pozvali su danas Rusiju da obustavi, kako tvrde, napade na sirijsku opoziciju i fokusira se na borbu protiv islamskih militanata.

U zajedničkom saopštenju sa SAD, Britanijom, Francuskom, Njemačkom i državama Persijskog zaliva, Turska je istakla da akcije Rusije predstavljaju "dalju eskalaciju" konflikta i da će one samo izazvati intenziviranje ekstremizma, prenio je Rojters. 

- Izražavamo svoju duboku zabrinutost povodom nagomilavanja ruske vojne opreme u Siriji i posebno vazdušnih napada ruskog vazduhoplovstva na Hamu, Homs i Idlib, koji su prouzrokovali civilne žrtve, a nisu bili usmjereni protiv IS-a - navodi se u saopštenju. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin je juče izjavio da tvrdnje da su u ruskim vazdušnim napadima u Siriji poginuli civili predstavljaju "informacioni napad". 

Odluka zvanične Moskve da se ove sedmice uključi u rat u Siriji vazdušnim udarima kao vidom podrške sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu, kao i sve veće vojno prisustvo Rusije u Iranu, moglo bi da označi prekretnicu u konfliktu u kojem sada učestvuje većina svjetskih vojnih sila, ocjenjuje Rojters.