latinica  ћирилица
02/10/2015 |  13:16 | Autor: TANЈUG

Putin doputovao u Pariz na sastanak Normandijske četvorke (VIDEO)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Pariz, gdje se održava sastanak "Normandijske četvorke", Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke, o rješavanju situacije u Ukrajini, ali osim toga Putin će sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom razgovarati i o vazdušnim napadima u Siriji.
Vladimir Putin i Fransoa Oland (photo: Ruptly/Screenshot) -
Vladimir Putin i Fransoa Oland (photo: Ruptly/Screenshot)

Uoči pregovora lidera četiri države planirani su bilateralni razgovori Putina sa Olandom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ukrajinska strana je saopštila da je navodno stigla molba od Ruske Federacije za susret Putina sa predsjednikom te zemlje Petrom Porošenkom, ali je kasnije portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao da takvog susreta u Putinovom rasporedu nema, prenosi Sputnjik.

Na dnevnom redu lidera "Normandijske četvorke" je pitanje sprovođenja izbora u Donbasu, povlačenje vojske sa linije razgraničavanja, obezbjeđivanje pristupa posmatračima OEBS-a i druge teme.

To je treći sastanak lidera "Normandijske četvorke" na najvišem nivou. Prethodni sastanak održan je u Minsku, 12. februara.

Predshednici su tada razgovarali 16 sati, a rezultat neprospavane noći je sporazum koji je nazvan "Minsk-2".

Odgovarajući na pitanje da li bi sporazum iz Minska mogao da bude produžen, pomoćnik ruskog predshednika Јurij Ušakov je rekao da Moskva poziva na njegovu primhenu do isteka roka, odnosno do kraja ove godine. AFP prenosi da će ruski predshednik Putin u Parizu sa francuskim kolegom Olandom razgovarati o najnovijim vazdušnim napadima ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji.

Zapadne agencije su proteklih dana javljale da ruske snage u Siriji ne gađaju položaje ekstremista Islamske države, već opozicione snage u Siriji, što su ruski i sirijski zvaničnici demantovali.