latinica  ћирилица
02/10/2015 |  13:49 | Autor: RTRS

Drugi dan seminara o reformi pravosuđa u BiH (VIDEO)

U Sarajevu je danas nastavljen dvodnevni seminar o reformi pravosudnih institucija na nivou BiH
Anton Kasipović - Foto: RTRS
Anton KasipovićFoto: RTRS

Seminar, na kojem se traže rješenja za nadležnosti između sudova i formiranje apelacionog ili višeg suda u BiH koji bi zamijenio postojeća apelaciona vijeća Suda BiH, i dalje traje.

Pred učesnicima su dva Nacrta zakona - jedan je prijedlog Ministarstva pravde RS iz ove godine, a drugi Ministarstva pravde BiH iz 2013. godine.

Ministar pravde RS Anton Kasipović, u izjavi za RTRS, rekao je da je dobro što se uopšte razgovara o prijedlogu iz Republike Srpske koji je u osnovi potpisanog protokola u Briselu. Takođe je naglasio da ovaj format razgovora o reformi pravosudnih institucija u BiH nikako ne treba dovoditi u vezu sa započetim aktivnostima oko referenduma u Srpskoj.

Kasipović je dodao da je veoma važno što je delegacija iz RS iznijela svoje mišljenje, ali i da su se mogle čuti kritike i različita mišljenja o prijedlogu iz RS.

- Prijedlog iz Srpske ide dalje. Nadamo se da će zavrijediti mišljenja eksperata koja bismo u pisanoj formi trebali dobiti u narednih desetak dana - kaže Kasipović.

On je naglasio da će Ministarstvo pravde RS dodatnim argumentima i dalje obrazlagati zašto je bitno razgraničiti nadležnosti Suda BiH pozivajući se, kako je rekao, na stavove iz analitičke procjene dosadašnje pripreme.

- Mi smo stava da se u okviru VSTS-a formira jedan tim koji bi iz više uglova razmatrao oba prijedloga, kao i jedan mješoviti tim koji bi formiralo Ministarstvo pravde u Savjetu miistara - dodao je Kasipović.