latinica  ћирилица
02/10/2015 |  14:20 | Autor: SRNA

Srebrenica: Dogovorena saradnja i normalizacija odnosa

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da se, nakon nesuglasica i najavljene ostavke načelnika opštine Ćamila Durakovića, odnosi normalizuju i da je dogovoren nastavak saradnje, čime se prevazilazi kriza vlasti u ovoj lokalnoj zajednici
Opština Srebrenica - Foto: SRNA
Opština SrebrenicaFoto: SRNA

Milovanović je rekao da su on i potpredsjednik Skupštine opštine Hamdija Fejzić, u skladu sa zaključkom skupštinskog kolegijuma održanog prije dva dana, razgovarali danas sa Durakovićem i usaglasili se da dogovorom rješavaju sva pitanje i eventualne razlike u pogledima na određena pitanja.

- Zajedno smo dogovorili da u ponedjeljak, 5. oktobra, utvrdimo termin održavanja nastavka sjednice Skupštine opštine prekinute 23. septembra, nakon smjene direktora Doma zdravlja Nenada Miloševića što je dovelo do Durakovićeve najave ostavke - pojasnio je Milovanović.

On je dodao da ostavka nije nikome zvanično dostavljena, ali je došlo do protesta grupe građana koji su imali određene zahtjeve, koji takođe nisu zvanično upućeni, niti su stigli skupštinskom kolegijumu kao inicijativa za razmatranje i eventualno uvrštavanje u dnevni red ili za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine opštine.

- Moramo poštovati zakon i propisane procedure i ne možemo prihvatati bilo čije ultimatume i raditi nezakonito - kaže Milovanović.

On je dodao da u srebreničkom Domu zdravlja još nije obavljena primopredaja dužnosti između smijenjenog direktora Miloševića i novoimenovanog v.d. direktora Aleksandra Јovanovića, jer se Milošević nije odazvao na poziv za primopredaju u zakazanom terminu.

- S načelnikom smo se usaglasili da se raspiše konkurs i na zakonit način obavi izbor direktora Doma zdravlja te da ostvarimo bolju saradnju i da dogovorom i dijalogom prevazilazimo određene razlike u načinu pristupa rješavanju nekih konkretnih pitanja zbog kojih je došlo do nesuglasica i koja se moraju rješavati dijalogom i konsenzusom političkih subjekata koji čine skupštinsku većinu u ovoj opštini - naglasio je Milovanović.

Fejzić, predsjednik srebreničkog odbora SDA, kaže da ova stranka podržava Durakovića, čija najavljena ostavka nije ni ušla u zvaničnu proceduru i da je nakon razgovora u stranačkoj centrali u Sarajevu dogovoren i jutros u razgovoru sa predsjednikom opštine Milovanovićem potvrđen nastavak saradnje i zajednički rad načelnika i skupštinskog rukovodstva.

- Mi nismo željeli i tražili Durakovićevu ostavku. Nesuglasice koje su se pojavile prevazišli smo razgovorom i u naredni ponedjeljak ćemo utvrditi termin nastavka prekinute sjednice Skupštine opštine i još neka pitanja i zadatke koje zajednički moramo da rješavamo u interesu opštine i njenih građana - rekao je Fejzić.

On je istakao da će pitanje direktora Doma zdravlja, zbog koga je došlo do nesuglasica, biti riješeno nakon provedenog konkursa za izbor direktora te ustanove, koji će uskoro biti raspisan.