latinica  ћирилица
02/10/2015 |  14:26 | Autor: SRNA

Doboj: Vigemark otvorio dva objekta

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i ministar komunikacija i transporta BiH Slavko Matanović otvorili su danas u Doboju novoizgrađenu poslovnu zgradu - sjedište Regulatornog odbora željeznica BiH, za čiju je izgradnju i opremanje EU obezbijedila više od 1,5 miliona evra
Otvoren Dom zdravlja u Doboju - Foto: RTRS
Otvoren Dom zdravlja u DobojuFoto: RTRS

Vigemark je rekao da je reforma željezničkog sistema u BiH dio reformske agende na šta su se obavezale dvije entitetske vlade, a za šta posebno interesovanje postoji u Republici Srpskoj.

On je naveo da su izgradnjom objekta obezbijeđeni optimalni uslovi za rad Regulatornog odbora.

- Usvojena je politika u oblasti transporta, preostala je strategija i vrlo konkretne aktivnosti da se urade u ovoj oblasti - rekao je Vigemark.

On je naveo da je EU izradila Agendu povezivanja, koja obuhvata i zemlje bivše Јugoslavije, a koja predviđa unapređenje putnih pravaca, između ostalog i samih željeznica.

Matanović je rekao da misija EU u Sarajevu pomaže Regulatornom odboru sa ciljem usaglašavanja sa evropskim regulativama.

Direktor Regulatornog odbora željeznica BiH Borka Trkulja zahvalila je Evropskoj komisiji na dugogodišnjoj pomoći za nesmetan rad ovog odbora i nediskriminirajećeg pristupa evropskom tržištu.

Trkulja je navela da Regulativni odbor ima 11 stalno zaposlenih radnika i konsultante.

Lars-Gunar Vigemark je u Doboju svečano otvario i Dom zdravlja koji je saniran u okviru EU Programa za oporavak od poplava.

Ovom prilikom, obilježen je uspješan završetak radova u Doboju, u koji je EU svojim Programom za oporavak od poplava uložila gotovo pet miliona evra.