latinica  ћирилица
02/10/2015 |  14:37 | Autor: TANЈUG

Stotine vojnika traži ubicu jevrejskih naseljenika

Stotine izraelskih vojnika učestvuje danas u potjeri za palestinskim napadačima nakon ubistva bračnog para jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali.
Izraelska vojska - Foto: TANЈUG
Izraelska vojskaFoto: TANЈUG

Bračni par Eitam i Naama Henkin, oboje u tridesetim godinama, ubijeni su sinoć u svom automobilu, dok su putovali između dva jevrejska naselja na sjeveru Zapadne obale.

Njihovo četvoro djece, u dobu između četiri mjeseca i devet godina, nađeno je nepovrijeđeno na zadnjem sjedištu vozila.
Vojni portparol je rekao da su Henkinovi "masakrirani pred svojih četvoro djece". Zaposleni iz hitne pomoći opisali su scenu koju su zatekli na mjestu napada kao "tešku", prenio je AFP.

Napad se dogodio nekoliko sati nakon što se izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio Generalanoj skupštini UN, dan nakon govora Mahmud Abasa koji je rekao da izraelsko odbijanje da pusti palestinske zatvorenike i prestane da širi jevrejska naselja ometa obnovu mirovnih pregovora.

Netanjahu je osudio ubistvo koje je označio "efektom palestinskog huškanja" i najavio da će bezbjednosne službe raditi da "uhvate ubice i poboljšaju bezbjednost za sve izraelske građane".

Zabrinuta zbog rastuće napetosti između naseljenika i Palestinaca, armija je najavila da će razmjestiti četiri bataljona kako bi spriječila eskalaciju napetosti.

Okolnisti sinoćnjeg napada ostale su nejasne. Organizacija povezana s palestinskim pokretom Fatah preuzela je odgovornost, ali to za sada nije potvrđeno. Militantni Hamas je pohvalio one koji su izveli napad, ali nije preuzeo odgovornost.