latinica  ћирилица
02/10/2015 |  14:38 | Autor: RTRS

Trebinje: Konferencija supervizora u osiguranju

U Trebinju je danas, u organizaciji Agencije za osiguranje RS, otvorena jubilarna deseta Konferencija supervizora u osiguranju centralne, istočne i jugoistočne Evrope.Učestvuje 30 direktora i predstavnika regulatora iz 13 zemalja- od Albanije do Litvanije preko balkanskih zemalja.
Trebinje - konferencija supervizora u osiguranju - Foto: RTRS
Trebinje - konferencija supervizora u osiguranjuFoto: RTRS

Ovakvi susreti organizuju se dva puta godišnje, a osnovni cilj je razmjena iskustava i otvorena diskusija o svim problemima koja muče ovo tržište bez obzira na stepen razvijenosti zemlje. Razgovarano je, između ostalog, o posredovanju u osiguranju.

Јedna od tema bila je i kontrola i način komuniciranja između eksternih revizora i supervizorana tržištu BiH i RS. U Agenciji za osiguranje RS kažu da nisu zadovoljni revizorskim izvještajima i da je potrebno mijenjati jedan od podzakonskih akata koji regulišu tu problematiku. Na današnjoj konferenciji razgovarano je i o načinu neposredne kontrole u društvima za osiguranje.

Što se tiče tržišta osiguranja u RS ono je nerazvijeno, smatraju u Agenciji za osiguranje. Uglavnom se osigurava ono što zakon propisuje kao obavezu. Uglavnom su to privredni subjekti koji osiguranje, kažu u Agenciji, tretiraju kao dodatni trošak.

Što se tiče tržišta osiguranja u RS, ono je nerazvijeno, smatraju u Agenciji za osiguranje.

Uglavnom se osigurava ono što zakon propisuje kao obavezu.Privredni subjekti osiguranje, kažu u Agenciji, tretiraju kao dodatni trošak.