latinica  ћирилица
02/10/2015 |  15:14 | Autor: RTRS

Doboj: Otvoren obnovljeni Dom zdravlja (VIDEO)

U Doboju je otvoren obnovljeni Dom zdravlja čije su prostorije u prošlogodišnjoj poplavi pretrpjele milionsku štetu. Saniran je u okviru Programa EU za oporavak od poplava.
Doboj - Dom zdravlja - Foto: RTRS
Doboj - Dom zdravljaFoto: RTRS

Sve što je bilo pod vodom u Domu zdravlja obnovljeno je. Nabavljen je dio opreme i još preostaje da se službe, koje su bile izmještene, vrate u obnovljene prostorije.

- U obnovljeni zdravstveni objekat još treba da se vrate pedijatrija, Centar za mentalno zdravlje, laboratorija, fizikalna medicina, te higijensko-epidemiološka služba, rekao je Radoslav Nikolić, direktor Doma zdravlja Doboj

Hitna služba već se vratila u nove prostorije . Zadovoljni su jer su svoj na svome.

- 14 mjeseci smo proveli u prostoru neadekvatnom za rad, rekao je Slobodan Tomanić, šef Hitne službe.

Do sada je u obnovu Doma zdravlja uloženo 1,2 miliona maraka sredstava EU, a nabavljen je i dio opreme uz pomoć donatora. Pomoć je stigla i iz Vlada Srpske.

- Nabavili smo dio opreme za službu hitne pomoći, za laboratoriju, pomogli u opremanju dvije ambulante porodične medicine i svakako da ćemo u narednom periodu sa rukovodstvom Doma zdravlja da sarađujemo i pomažemo, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

EU je u Doboju uložila šest miliona evra. Obnova grada nije u potpunostu završena .

Foto: RTRS

- Sada bi trebala da starta druga faza pomoći koja će se usmjeriti na prevenciju od poplava i drugih katastrofa u vrijednosti od preko 43 miliona evra, istakao je Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Gradonačelnik Doboj Obren Petrović dodao je da su spremni da u svakom pogledu učestvujemo zajednički sa donatorima, EU, Fondom solidarnosti i svim ostalim državama koje mogu i žele da finansiraju grad Doboj.

Šteta od prošlogodišnje poplave u Doboju premašila je 250 miliona maraka, a u dobojskom Domu zdravlja bila je veća od tri miliona maraka.