latinica  ћирилица
02/10/2015 |  15:44 | Autor: RTRS

Gradiška: Počela berba ranih sorti jabuka (VIDEO)

U gradiškom potkozarju počela je berba ranih sorti jabuka. Prvim prinosima voćari su zadovoljni, ali ne i otkupnom cijenom koju diktira sivo tržište. Za razliku od prethodnih, ove godine povećana je potražnja jabuka za industrijsku preradu.
Gradiška - Berba jabuka - Foto: RTRS
Gradiška - Berba jabukaFoto: RTRS

Procjene su da bi voćari ove godine u opštini Gradiška sa oko 1.200 hektara mogli ubrati oko 40.000 tona jabuke.

- Imamo jako dobar i kvalitetan rod pogotovo voćnjaci koji su imali sisteme za navodnjavanje i protivgradne mreže. Tu možemo da se pohvalimo da prvi put poslije tri godine, koje su bile jako loše, imamo dobar rod i dobar kvalitet i da se što se svega toga tiče zadovoljni, rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Za razliku od prethodnih godina veće je i interesovanje sezonskih radnika za berbu koji dnevno mogu zaraditi do 30 KM.

- Može se raditi i zaraditi, ali nam vrijeme ne ide na ruku. Јabuka je dobra i uglavnom se zaraditi, ko hoće raditi, rekao je Nedeljko Pavlović, Teslić.

Na početku berbe otkupna cijena jabuke koja se ne skladišti u hladnjače je oko 40 pfeninga za kilogram i uglavnom je diktiraju nakupci. Voćari očekuju da će uskladištena jabuka u prvoj voćarskoj kooperativi ,,Agroimpeks nova" postići višu cijenu.

Ove jeseni povećana je potražnja i jabuke treće klase namijenjene industriskoj preradi koja se uglavnom izvozi u Njemačku i Mađarsku po prosječnoj cijeni od 20 pfeninga za kilogram.