latinica  ћирилица
02/10/2015 |  16:10 | Autor: SRNA

Ćuzulan: Otvoriti institucije građanima

Koordinator za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan izjavio je da su institucije u BiH obavezne da unaprijede proces konsultacija sa zainteresovanom javnošću.
Dragan Ćuzulan - Foto: Screenshot/YouTube
Dragan ĆuzulanFoto: Screenshot/YouTube

"Angažovanje građana u procesu odlučivanja o pitanju politika dobar je način da se dođe do planiranja, kreiranja i realizacije boljih politika, ali i osnovni element dobrog upravljanja zemljom", rekao je Ćuzulan na Danu otvorenih vrata o temi "Proces konsultacija sa zainteresovanom javnošću", koji se održava u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, zajednička akcija institucija i organizacija civilnog društva može značajno doprinijeti sposobnosti zemlje da efikasno odgovori mnogim izazovima.

Ćuzulan je naveo da je unapređenje saradnje sa civilnim društvom jedna od reformskih mjera u oblasti institucionalne komunikacije, koju je Kancelarija koordinatora ispunila.

On je pozvao i druge institucije da otvore vrata građanima, saopštila je Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave u BiH.

Pomoćnik ministra pravde u Savjetu ministara BiH Niko Grubešić govorio je o obavezi uprave da primijeni Pravila za konsultacije u institucijama BiH, te naglasio da se "procesom javnih konsultacija obezbjeđuje veći nivo učešća zainteresovanih grupa u zakonodavnim aktivnostima, bolja informisanost i veće povjerenje građana".

Učesnici današnjeg događaja ukazali su na potrebu provođenja mjera iz oblasti reforme javne uprave, da institucije na nivou BiH razviju mehanizme za provođenje konsultacija sa zainteresovanom javnošću, veću uključenost organizacija civilnog društva u proces konsultacija, te povećanje transparentnosti rada uprave, ali i proaktivniji pristup u komunikaciji institucija prema građanima.

Učešće su uzeli predstavnici ministarstava civilnih poslova, bezbjednosti, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kao i Centra za zastupanje građanskih interesa, Centra za istraživačko novinarstvo, GIZ-a i službenici u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave.

Kancelarija koordinatora organizovala je Dan otvorenih vrata u sklopu kampanje o transparentnosti u javnoj upravi.

U kampanju su uključene i Agencija za statistiku BiH, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta i Direkcija za evropske integracije čiji su predstavnici članovi Grupe za komunikacije i upravljanje znanjem, koja djeluje u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH, koji provodi njemački GIZ.

U okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH, organizovana je i informativna kampanja pod sloganom "Imate pravo da znate", te izrađeni dokumenti Politika proaktivne transparentnosti u javnoj upravi i Standardi proaktivne transparentnosti u javnoj upravi.