latinica  ћирилица
02/10/2015 |  18:07 | Autor: RTRS

Sprema li se formiranje Fonda za upravljanje viškom rezervi? (VIDEO)

Prije dva dana, u Sarajevu je održana sjednica Upravnog odbora Centralne banke BiH. Јedan dio sjednice, međutim, bio je tajan. Za taj dio sjednice nije bilo izvještaja niti ranije pripremljenih materijala. A sumnja se da su članovi Odbora raspravljali o zahtjevu Predsjedništva BiH da višak generalnih rezervi banke preusmjere u takozvani investiociono - razvojni fond.
Centralna banka BiH - Foto: RTRS
Centralna banka BiHFoto: RTRS

Odlukom bi entitetima, koji su vlasnici Centralne banke, bilo uzeto oko 500 miliona maraka i preusmjereno na finansiranje BH institucija, čemu se Republika Srpska oštro protivi. Za realizaciju tog plana potrebno je da pristanu srpski članovi u Odboru, ali i izmjena zakona o Centralnoj banci. 

Šta se konkretno događalo u dijelu sjednice koji je bio tajan, najverovatnije će i ostati tajna. Јer u banci ignorišu upit Radio televizije Republike Srpske.

Prema informacijama upućenih u dešavanja u Centralnoj banci, u toku su pokušaji da se iz banke izgura viceguverner iz srpskog naroda Radomir Božić, koji jedini ne sarađuje sa sarajevskim kadrovima, što bi otvorilo put za prebacivanje oko pola milijarde maraka na BH nivo. Upozorio je na to, još ranije, Nikola Špirić.

Plan je, kako se da naslutiti iz ekspozea Denisa Zvizdića, da sredstva dobije agencija za mala i srednja preduzeća, s ciljem da preraste u ministarstvo privrede BiH i tako izvrši prenos nadležnosti. Za sve je potrebna, međutim, saradnja srpskih kadrova.

Kada je početkom godine predsjednik Republike Srpske, uputio sličan prijedlog da se višak novca u rezervama odštampa i pusti u opticaj, od federalnih političara, ali i opozicije u Srpskoj, dočekan je na nož

Isti srpski predstavnici sada kada su u koaliciji sa istim federalnim političarima, i kada, umjesto Dodika, prijedlog iznosi Denis Zvizdić, čini se mijenjaju priču. Na SDS-ovom Ljubiši Vladušiću i PDP-ovom Trivi Marinkoviću je da u ime Republike Srpske, pristanu ili odbiju prijedlog Predsjedništva BiH. Marinković je prije i poslije pretprošle sjednice Odbora davao kontradiktorne izjave.

Prema zakonu o Centralnoj banci, generalne rezerve mogu se koristiti samo za kompenzovanje gubitaka Banke i ne u druge svrhe. Na isti zakon pozvao se i valutni odbor, kada je odbio Dodikov zahtjev. Stav Republike Srpske je da ukoliko dođe do promjene zakona, banka treba da se uredi kao dioničarsko društvo čiji bi vlasnici bili entiteti u onom omjeru koliko su sredstava uložili u osnivački ulog banke, a u tom omjeru bi i raspologali s dobiti.