latinica  ћирилица
02/10/2015 |  18:34 | Autor: RTRS

Od svih zemalja bivše Јugoslavije, BiH najviše prisluškivana (VIDEO)

Američka obavještajna agencija – NSA, uz pomoć njemačkih kolega iz BND-a, od 2005. do 2008, u akciji Eikonal, prisluškivali su 256 telefonskih linija širom Evrope. Obavještajci su slušali razgovore u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini.
Prisluškivanje - Foto: RTRS
PrisluškivanjeFoto: RTRS

Od svih zemalja bivše Јugoslavije, BiH su najviše prisluškivali. NSA i BND slušali su međunarode razgovore sa šest telefonskih linija. Dokumeti o prisluškivanju objavljeni su u emisiji “Epilog” slovenačke televizije - “POP TV”. 

“Eikonal” tajna operacija, američkih i njemačkih obavještajaca od 2005. do 2008. Probno prisluškivanje 256 telefonskih linija širom Evrope u potrazi za ključnim riječima – terorizam, Obama, Merkel, bomba, Damask, itd...Na meti međunarodni razgovori običnih građana, tvrdi za slovenačku televizuju poslanik Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilz.

- Htjeli smo vidjeti šta traže i po prvi put to nisu bili političari, službenici, Bili su to obični ljudi, rekao je Peter Pilz, poslanik u parlamentu Austrije.

U Sloveniji tri, Hrvatskoj četiri, Srbiji tri, a u BiH duplo više prisluškivanih linija čak šest. Praćeni su međunarodni razgovori pretplatnika BH Telekoma - sa Francuskom, Holandijom, Norveškom, Švedskom u dva slučaja, i jedan razgovor Sarajevo - srce EU, Brisel. I slovenački novinari primijetili su da je BiH dobila poseban obavještajni tretman.

I ponovo stara priča. Stručnjaci za bezbjednost podsjećaju – gotovo da nema terorističkog napada u posljednjoj deceniji, a da tu prste nisu imali i pojedici sa pasošem BiH.

Američko-njemačko eksperimentalno prisluškivanje zvanično je okončano 2008. godine. Nezvanično, nije. Nakon slučaja “Snouden”, jasno je – službe slušaju globalno. Analitičari upozoravaju, obavještajcima zapadnih sila – u BiH nikada nije dosadno.

- Imaju oni ovdje svoje radikalne elemente koje su stvorili i koje prate, istakao je Aleksandar Pavić, analitičar.

I BiH će još dugo držati pod lupom...Prisluškivani razgovori u operaciji Eikonal, bili su snimani, preusmjeravani, kopirani i temeljito analizirani u sjedištu BND-a i ispostavi NSA u Njemačkoj.

Samo jedan od dokaza da je špijunska tehnoligija nadmašila maštu i da svi mogu biti prisluškivani- kažu stručnjaci. I to nije sporno, ako je u skladu sa zakonom.

Problem su zloupotrebe, a toga u stranim i domaćim službama - uvijek ima.