latinica  ћирилица
02/10/2015 |  18:46 | Autor: B92

Berlin se suočava sa porastom nasilja u izbjegličkim centrima

Njemačka policija ukazala je danas na sve veći rizik da bi nasilje među tražiocima azila u prihvatnim centrima moglo da izmakne kontroli, javio je Rojters.
Migranti u Njemačkoj - Foto: Screenshot
Migranti u NjemačkojFoto: Screenshot

"Prema našem iskustvu na mnogim mjestima, na žalost, postoje skoro svakodnevni, vrlo ciljani i dobro pripremljeni nasilni sukobi na etničkim i vjerskim osnovama", rekao je čelnik sindikata njemačke policije Rajner Vent za "Bild".

Britanska agencija prenosi izvještaj lokalne TV MDR da je policija u utorak uhapsila 15 tražilaca azila, osumnjičenih za učešće u sukobu u hostelu u gradu Zulu u pokrajini Tiringiji, pedesetak kilometara od Erfurta, u kom je povređeno 11 osoba.

I ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer upozorio je na nasilje u centrima za smještaj tražilaca azila.

Govoreći u četvrtak za TV kanal ZDF ministar je rekao da su izbjeglice do nedavno bile zahvalne što su u Njemačkoj, a da se to kod nekih sada promijenilo.

"Protestuju jer im se ne sviđa smještaj i izazivaju probleme jer im se ne sviđa hrana. Tuku se u objektima za tražioce azila", rekao je De Mezijer, dodajući da je to još uvek manjina, ali da se mora reći jasno da "ko god dođe u Njemačku mora da dozvoli da bude preseljen tamo gdje ga pošaljemo, učestvuje u objektivnom postupku i poštuje naš pravni sistem".

Rojters podsjeća da je, po procjenama, više od 200.000 migranata stiglo u Njemačku samo u septembru, što je skoro isto koliko ih je ukupno stiglo cijele prošle godine, a da vlada procjenjuje da će ih do kraja godine stići 800.000 ili i više.

Ove godine više od 500.000 migranata stiglo je u Evropsku uniju, od kojih mnogi bježe od rata na Bliskom istoku ili u Africi, dok drugi teže boljem životu u bogatoj EU, navodi britanska agencija.

Među omiljenim odredištima su Njemačka i Švedska, dodaje Rojters.

Mnogi njemački političari, iako nisu protiv izbjeglica, sve više ih pozivaju da poštuju Njemačku i njenu kulturu.

Popularnost njemačke kancelarke Angele Merkel je, pritom, pala na najniži nivo za blizu četiri godine, što je znak "hlađenja" javnosti prema talasu izbjeglica.

Prvobitno slavljena zbog stava dobrodošlice prema izbjeglicama, kako se talas nastavio a njemački kapaciteti došli do granica, našla se pod sve većim kritikama, navodi Rojters.

Prema anketi nemačke TV "ARD", broj pristalica među anketiranima smanjen je za devet procenata i sada iznosi 54 odsto, a 51 odsto ispitanika uplašeno je brojem migranata u zemlji, što je za 13 odsto više nego prethodnog mjeseca, prenio je danas Bi-Bi-Si.

Ovakav razvoj događaja ne izaziva strahovanje kod 47 odsto anketiranih, pokazuju rezultati ankete njemačkog TV kanala.