latinica  ћирилица
02/10/2015 |  19:19 | Autor: Nezavisne

Tuzlanski kanton-premijeru plata smanjena 15, ministrima 7 KM

Begi Gutiću, premijeru Tuzlanskog kantona, novim Zakonom o platama izabranih zvaničnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika, plata je smanjena 15 maraka, a ministrima sedam KM!

Nakon što se Vlada pohvalila smanjenjem plata poslanicima i funkcionerima za 15 odsto, te najavila smanjenje plata budžetskim korisnicima za pet odsto, Savez samostalnih sindikata TK upozorio je da su time samo zamazane oči javnosti, te da su one u stvari povećane.

Sindikat je priložio i svoj proračun plata, navodeći to kao dokaz za svoje tvrdnje, dok je Gutić na konferenciji za novinare uporedio stare i nove plate i dokazao simboličnu promjenu svoje i plata ministara.

"Јa kao ozbiljan čovjek pozivam sindikate da se vidimo u decembru, kada prvi put plata bude obračunavana po novom zakonu. I ako budu tačne informacije da će premijer i izabrani zvaničnici imati veće plate, podnosim ostavku", rekao je Gutić.

On je naveo da je predsjednik Skupštine TK imao platu oko 4.800 KM bez minulog rada, toplog obroka i prevoza. Obračun plate po novom zakonu je 3.232, plus paušal od 1.140, odnosno ukupno 4.370 KM.

"Poslanici koji su profesionalno angažovani u Skupštini imali su platu od 2.800 do 3.200 KM. Sada će imati oko 2.432 KM. Poslanici amateri koji su primali od 1.800 do 2.000 sada će dobijati 1.500 KM. Po dosadašnjem obračunu ministri su zarađivali 2.573, sada će imati 2.566 KM", tvrdi Gutić.

I na kraju, sam premijer imao je platu 3.133, sada će imati 3.118 KM.

"Rekao sam kako su umanjenja plata premijeru i ministrima simbolična, ali ćemo po novom zakonu pri obračunu plata nosiocima izvršnih funkcija uštedjeti najmanje 500.000 KM", naveo je Gutić.

Tenzije na relaciji premijer - sindikati podignute su poslije najave smanjenja plata zaposlenima u javnom sektoru za pet odsto u sklopu ušteda. Gutić navodi da su i ove optužbe iz sindikata proizvod toga.

S druge strane, Savez samostalnih sindikata TK tvrdi da nije riječ ni o kakvoj malverzaciji podacima, ali da nisu spremni da im režu plate.