latinica  ћирилица
03/10/2015 |  08:57 | Autor: RTRS

Mađarska sutra zatvara granicu s Hrvatskom?

Mađarska sutra zatvara granicu s Hrvatskom, a visoka ograda već je postavljena i sada se dodaje žilet žica, pišu hrvatski mediji.

Ograda visoka više od tri i po metra već je postavljena, a sada se u njenom podnožju duž cijele kopnene granice između Hrvatske i Mađarske postavljaju i kolutovi, tzv. žilet žice.

Mađarski vojnici već dvije nedjelje užurbano rade na podizanju bedema između te dvije države članice Evropske unije, a prema informacijama koje dolaze iz Mađarske, kompletan posao mogao bi biti završen do sutra.

Kod graničnog prelaza Baranjsko Petrovo Selo-Beremend postavljaju se kolutovi, a slično je i uz granicu u Podravini, u opštini Gola i kod Botova.

Žičana ograda postavljena je i uz kanal Ždaličica kod Gole i Ždale, a u srijedu je ograda postvaljena i do samog ilegalnog prelaza u Botovu.

Mađarski vojnici za samo dva dana postavili su ogradu, čime su u slučaju odluke njihove vlade spremni zaustaviti ulazak izbjeglica na svim ilegalnim prelazima u Prekodravlju.

Mađarska potvrdila da postavlja ogradu prema Hrvatskoj

Mađarska će podići ogradu uz cijelu granicu ove zemlje sa Hrvatskom jer je to jedini način da se spriječe oni koji organizuju dolazak izbjeglica sa Bliskog istoka da ih prebace u Mađarsku, rekao je šef kabineta mađarskog premijera Јanoš Lazar.

- Branićemo Mađarsku i Evropu na granici sa Hrvatskom - rekao je Lazar.

On kaže da je mađarska strana spremna da organizuje humanitarni koridor, ali i da u potpunosti zatvori granicu, što zavisi od reagovanja Austrije, prenose hrvatski mediji.

Rojters je prije dva dana objavio da mađarske mašine ruše stabla i pripremaju teren za novu ogradu koja će biti visoka tri metra i već niče uz granicu.

U Hrvatsku je do sada ušlo više od 100.000 izbjeglica sa Bliskog istoka.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da će Mađari morati da pucaju na izbjeglice ukoliko zatvore granicu sa Hrvatskom.

Izvor: RTRS, Srna