latinica  ћирилица
03/10/2015 |  12:10 | Autor: RTRS

Gradiška: Završen projekat vodosnabdijevanja devet mjesnih zajednica (VIDEO)

Nakon izgradnje primarnog voda sa gradskog vodoizvorišta u Žeravici do hidrostanice u Grbavcima, u Gradišci je završen projekat vodosnabdijevanja devet potkozarskih mjesnih zajednica kvalitetnom pitkom vodom. U protekle dvije godine u projekat je uloženo oko tri miliona maraka.
Vodosnabdijevanje - ilustracija - Foto: RTRS
Vodosnabdijevanje - ilustracijaFoto: RTRS

Suve slavine u ljetnjim mjeseci, za mještane Grbavaca sada su prošlost.

- Nama ovo mnogo znači jer godinama čekamo pravu vodu i imali smo ranije puno problema zbog te vode. Hvala Bogu, napokon je stigla gradska voda - kaže mještanin Perica Cvijić.

- Priključak košta oko 2.200 maraka i mislim da je to normalna cijena koja će se plaćati u ratama - kaže predsjednik Savjeta mjesne zajednice Nenad Šmitran.

Tehnički zahtjevan projekat snabdijevanja devet mjesnih zajednica u brdskom djelu opštine vlastitim i kreditnim sredstvima realizovalo je komunalno preduzeće "Vodovod".

- Voda sa izvorišta u Gradišci putuje 44 kilometra da bi ovo selo konačno rješilo svoj najveći problem- snabdjevanje kvalitetnom pitkom vodom - kaže direktor ovog preduzeća Mićo Ristić.

Paralelno sa izgradnjom vodovoda u potkozarskim selima odvijaju se i aktivnosti u vezi sa zaštitom vodoizvorišta u Žeravici izgradnjom kanalizacione mreže.

- Kreditom Evropske investicione banke pod povoljnim uslovima obezbjedićemo i priključak na kanalizaciju za oko 1000 domaćinstava u naselju Lipovača, Brestovčina - kaže Zoram Latinović, načelnik opštine Gradiška.

Na vodovod u devet potkozarskih mjesnih zajednica planirano je da se priključi 1500 domaćinstava čime će se sa vodoizvorišta u Žeravici, kontrolisanog kvaliteta, snabdijevati ukupno 15 hiljada 500 domaćinstava u opštini Gradiška.