latinica  ћирилица
03/10/2015 |  14:32 | Autor: Agencije

"Oktobarski pravnički dani": Srpska ima pravo da obustavi prenos nadležnosti (VIDEO)

Legalno je i legitimno pravo Republike Srpske da obustavi daljnje neustavno prenošenje nadležnosti i da svim demokratskim sredstvima traži povrat nadležnosti, pogotovo onih koje nisu dale rezultate funkcionišući na nivou BiH, navodi se u zaključcima međunarodnog skupa "Oktobarski pravnički dani".
"Oktobarski pravnički dani" u Banjaluci (Arhiv) - Foto: RTRS
"Oktobarski pravnički dani" u Banjaluci (Arhiv)Foto: RTRS

Na kraju dvodnevnog skupa, pravni eksperti su konstatovali da mehanizam koordinacije u BiH ne smije biti tijelo koje bi bilo kome nametalo rješenja, a posebno ne tijelo koje bi usvajalo određene propise.

U zaključcima se, između ostalog, navodi da se BiH zasniva na kompromisu i konsenzusu konstitutivnih naroda i da tako treba da ostane i ubuduće.

Udruženje pravnika Republike Srpske, zajedno sa ostalim stručnim i naučnim institucijama, što prije će pristupiti definisanju principa na kojima će se odvijati složeni procesi u Srpskoj i BiH, među kojima su i pitanje mehanizma koordinacije, referenduma, ali i rada sudova, uključujući i ustavne, poruke su dvodnevnog savjetovanja pravnika "Oktobarski pravnički dani" u Banjaluci.

Predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da su svi objavljeni referati bili posvećeni vrlo aktuelnim pitanjima o kojima se raspravlja u Republici Srpskoj, BiH i međunarodnim okvirima.

"Zatražili smo od svih da razvijaju sistem pravne države, da se pravo i pravna struka stave u prvi plan i da se pravnici izbore za smjer razvoja državnosti i ustavnosti na osnovu struke, a ne najobičnijeg političkog volontarizma", rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, pravnici su u ovom procesu dinamičan faktor i preduzeće sve što je u okviru zakona i demokratskih principa.

"Naravno, pravnici ne mogu ništa odlučiti, ali će svoje stavove uputiti institucijama Republike Srpske i BiH", rekao je Kuzmanović.

Dekan Pravnog fakulteta banjalučkog Univerziteta Vitomir Popović najavio je da će uskoro biti održan naučni skup na kojem će učestvovati vodeći eksperti iz ustavnog i drugih pravnih oblasti i na kojem će se raspravljati o pitanjima u vezi sa referendumom, ne samo o statusu Suda i Tužilaštva BiH, već i o problemu prenošenja nadležnosti na nivo BiH.

"Posebna pažnja biće posvećena mehanizmu koordinacije, koji bi trebalo da to bude u punom smislu, a ne centralistički pristup sa nivoa BiH i nametanje bilo kakvih rješenja koja ne poznaje sadašnja ustavna struktura BiH i Republike Srpske", rekao je Popović.