latinica  ћирилица
03/10/2015 |  17:39 | Autor: SRNA

Na proljeće početak realizacije projekta "Grad na Crkvini"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Njegovo presoveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas su najavili skori početak izgradnje projekta "Grad na Crkvini" u Trebinju, posvećen kulturnom i duhovnom oporavku Srba.
Dodik, Grigorije i Kusturica - Foto: SRNA
Dodik, Grigorije i KusturicaFoto: SRNA

Dodik je novinarima u Trebinju, nakon sastanka sa episkopom Grigorijem i režiserom Emirom Kusturicom, izjavio da će realizacija ovog projekta početi na proljeće i da će ga podržati i Republika Srpska.

"Važno je da počnemo jer smo tako počinjali i mnoge druge projekte i završavali ih", rekao je Dodik i naglasio da će uslijediti sređivanje projektne dokumentacije i dobijanje dozvola, nakon čega će se animirati oni koji su zainteresovani za komercijalni dio.

Dodik je istakao da su za učestvovanje u gradnji zainteresovane i lokalpatriote jer se Trebinje na neki način doživljava kao "meka srpske kulture i srpske baštine".

"Sve te zainteresovane investitore okupićemo na jednom mjestu u Trebinju u narednim mjesecima i konkretno sa njima razgovarati", rekao je Dodik.

Dodik je, osvrćući se na projekat aerodroma "Zupci" kod Trebinja, naglasio da se, uprkos tome što su mnogi skeptični, nikada nije odustalo od te ideje, naglašavajući da konkretni dogovori slijede narednih sedmica sa jednom zainteresovanom kompanijom koja želi da bude partner u realizaciji.

"Ukoliko se dogovorimo, mi ćemo taj posao i prihvatiti", rekao je predsjednik Dodik.

On je istakao da je veoma važno što vladika Grigorije iskazuje zainteresovanost da budu završeni svi započeti projekti u Hercegovini.

Prema Dodikovim riječima, da nije bilo upornosti vladike Grigorija mnogi od tih poslova ne bi bili završeni - od puta prema Herceg Novom, prema Čemernu i slično.

"Uvjeren sam da ćemo završiti i projekat `Grada na Crkvini` i hram u Mostaru, kao nešto što nije ni upitno", rekao je Dodik i izrazio zadovoljstvo što je samo poslije jednog dogovora završen za godinu dana hram u Prebilovcima.

On je istakao da djela i pokazuju koliko je neko vrijedan duhovno ili materijalno.

"Mislim da ovdje ima dovoljno objekata i aktivnosti koje smo uradili zajedno i da možemo sa ponosom da se osvrnemo na sve to", rekao je Dodik, te kao jedan od bitnih projekata koji je završen u Hercegovini naveo i savremenu bolnicu u Nevesinju.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije zahvalio je predsjedniku Dodiku što se odazvao njegovom pozivu da razgovaraju o projektu "Grada na Crkvini", kao i nastavku gradnje hrama u Mostaru.

"Bezbroj poslova smo zajednički započeli, a jedan od njih je upravo crkva u Mostaru čija se gradnja dobro odvija, ali nam treba nova pomoć i nadahnuće od predsjednika koji je uvijek bio uz nas i za gradnju i za opstanak u Mostaru", rekao je vladika Grigorije.

Govoreći o projektu "Grada na Crkvini", vladika Grigorije je rekao da je želja i ideal da se napravi grad posvećen kulturnom i duhovnom oporavku svih Srba.

"Grad na Crkvini počeli su da grade Јovan Dučić, te Branko Tupanjac sa kojim sam nedavno bio u Americi i koji ima želju da nastavi gradnju, ali ne možemo bez pomoći Republike Srpske i predsjednika Dodika, od kojih imamo podršku", rekao je vladika Grigorije.

Sastanku je prisustvovao i generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović.