latinica  ћирилица
04/10/2015 |  09:22 | Autor: SRNA

Božović: Granice Srbije ostaju otvorene za izbjeglice

Srbija je bezbjedna država bez obzira na sve izazove i njene granice ostaju otvorene za migrante, izjavio je načelnik Uprave granične policije Srbije Milenko Božović.
Migranti - Foto: TANЈUG
MigrantiFoto: TANЈUG

Božović je rekao da je MUP Srbije registrovao 170.000 migranata, koji obuhvata i podnosioce zahtjeva za azil i broj prekršajno procesuiranih lica zbog ilegalnog prelaska državne granice.

- Oko 157.000 lica je izrazilo namjeru za azil, a protiv 13.000 su podnesene prekršajne prijave. To što nismo imali većih incidenata sa njima je, pretpostavljam, human odnos države, jer čim kroče na teritoriju Srbije pruži im se potreban vid zaštite i kontrola - rekao je Božović za "Blic".

On je naveo da u Srbiju u posljednjih mjesec dana u prosjeku ulazi između 2.000 i 4.000 migranata, koji dnevno prođu preko srpske teritorije i napuštaju zemlju u pravcu Mađarske ili Hrvatske.

- Evidentno je da se manje zadržavaju na našoj teritoriji u odnosu na prethodni period - napominje Božović.

Najviše je državljana Sirije, Avganistana, Pakistana, Somalije i drugih država Afrike i Azije, a do sada su osobe iz 91 države izrazile namjeru za azil u Srbiji.

- Srpske granice ostaju otvorene, jer Srbija poštuje međunarodne standarde i ljudska prava i ostavlja granice prohodne za sve vrste saobraćaja - rekao je Božović.

On je istakao da će Srbija poštovati sve potpisane međunarodne sporazume i protokole koje ima sa susjednim državama i da će omogućiti zaštitu i pomoć svim ugroženim kategorijama migranata koji se pojave na njenim granicama.

Božović je napomenuo da Srbija ima zakonsku mogućnost da zatvori granice, ali da to neće učiniti.