latinica  ћирилица
04/10/2015 |  10:07 | Autor: TANЈUG

Beodrad: Danas komemoracija žrtvama u Јajincima

Državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sjećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih u Drugom svjetskom ratu biće održana danas u Јajincima kraj Beograda.

Komemoraciju, koja će biti održana uz najviše državne i vojne počasti predvodiće predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, najavio je vladin Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Po svom značaju, državna komemorativna svečanost na strelištu u Јajincima predstavljaće najveće okupljanje takve vrste u Srbiji u ovoj godini, a Vlada Srbije pozvala je građane da se u dostojanstvenom miru priključe komemorativnom okupljanju u Јajincima.

Poštu stradalima odaće i predstavnici diplomatskog kora, udruženja građana, SUBNORA i drugi, a u ime Vlade Srbije vijenac će položiti ministar odbrane Bratislav Gašić.

Okupljenima će se obratiti predsjednik Srbije, kao i preživjeli iz ustaškog logora, predsjednik Udruženja Јasenovac Milinko Čekić.

Državna komemoracija na strelištu u Јajincima nije samo događaj koji za cilj ima očuvanje dostojanstvenog sjećanja na sve nevino postradale tokom Drugog svjetskog rata, "već i istinska prilika da se sa najvećeg mjesta stradanja u državi pošalje jedinstvena poruka privrženosti antifašizmu, nenasilju, razumijevanju, toleranciji i saradnji".

Državnoj ceremoniji prisustvovaće potpredsjednik Skupštine Srbije, Veroljub Arsić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, predstavnici Grada Beograda.

Uz diplomatske i vojno-diplomatske predstavnike više od četrdeset država, najavljeno je prisustvo i predstavnika Nacionalnog savjeta Roma, Saveza jevrejskih opština, veliki broj ratnih veterana, potomaka stradalih.