latinica  ћирилица
04/10/2015 |  10:42 | Autor: SRNA

Beograd: Katolička crkva traži četiri puta više imovine nego što joj je oduzeto

Rimokatolička crkva u Srbiji traži četiri puta više imovine nego što joj je prema katastru i sudskim zemljišnim knjigama oduzeto, pišu beogradske "Večernje novosti".
Beograd - Foto: SRNA
BeogradFoto: SRNA

Kako saznaje list, među zdanjima koja potražuju kao zamjenu za nekretnine - stanove u Krunskoj 19 u Beogradu, koji ne mogu fizički da im budu vraćeni, nalaze se čak i vojni objekti.

Tako u okviru zamjenske restitucije Beogradska nadbiskpija potražuje zemljište kasarne "Vasa Čarapić" u Ulici Mihajla Avramovića, gdje je smješten dio Garde Vojske Srbije.

Ako ne može to, onda Rimokatolička crkva daje opcije: zemljište Vojno-geografskog instituta u Ulici Mije Kovačevića 5 i Vojnomedicinskog centra Karaburma.

Uvidom u dokumentaciju list je utvrdio da spor između Rimokatoličke crkve, prije svega Beogradske nadbiskupije i Sremske biskupije sa jedne i Agencije za restituciju sa druge, traje već duže vrijeme, jer je Rimokatolička crkva nezadovoljna obimom i tempom vraćanja.

Rimokatolička crkva je vodila na desetine sporova protiv rješenja Agencije za restituciju, što pred Upravnim, što pred Vrhovnim kasacionim sudom i sve ih je izgubila.

Јedini spor koji su dobili pred Upravnim sudom, ali ga zatim izgubili pred Vrhovnim kasacionim sudom bio je vezan za zemljište u Kukujevcima, za koje nisu priložili odluku o oduzimanju.

A odluke nije bilo iz prostog razloga što dotično zemljište nije ni oduzeto Rimokatoličkoj crkvi tokom agrarne reforme, ističe list.

To, kako se navodi, dokazuje i pismo tamošnjeg župnika iz 1947. godine da oni nisu potpali pod agrarnu reformu jer su imali manje od maksimuma zemlje - odnosno manje od 10 hektara.

Rimokatolička crkva u postupku restitucije potražuje oko 3.996 hektara zemljišta i oko 113.865 metara kvadratnih objekata.

Međutim, Komisija Vlade Srbije za prikupljanje podataka o imovini oduzetoj crkvama iz 2004. godine, utvrdila je na osnovu podataka bivših opštinskih sudova da je Rimokatoličkoj crkvi oduzeto 976 hektara, a prema podacima iz katastara 1.105.

U oba slučaja to je skoro četiri puta manje od onoga što danas traže.

Kroz postupak restitucije ili u zamjenskoj restituciji Rimokatoličkoj crkvi je u Srbiji vraćeno više od 724 hektara zemljišta i 22.551 metar kvadratni objekata.

Kada se tome dodaju zahtjevi koji su odbačeni, odbijeni ili su ih stranke same povukle, ispada da je riješeno pitanje oko 45 odsto tražene imovine.

Rimokatolička crkva, međutim, nije zadovoljna i spremna je da u ovaj problem uključi Vatikan i srpske vlasti, uključujući i premijera, navodi list.