latinica  ћирилица
04/10/2015 |  13:19 | Autor: SRNA

Nikolić: Zaborav i negiranje istine loši saveznici Balkana

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da su zaborav i negiranje istine loši saveznici, posebno na Balkanu, te istakao da Srbija vodi politiku dobrosusjedstva, razumijevanja i podsticanja razvoja, uz ravnopravnu saradnju sa svima.
Tomislav Nikolić (Foto: Јaroslav Pap) - Foto: TANЈUG
Tomislav Nikolić (Foto: Јaroslav Pap)Foto: TANЈUG

Na državnoj komemorativnoj svečanosti posvećenoj očuvanju sjećanja na više desetina hiljada likvidiranih u Јajincima u Drugom svjetskom ratu, Nikolić je rekao da Srbija ispunjava svoju obavezu da njeguje istorijsko sjećanje.

- U najviše vrijednosti srpskog društva svrstavam to što, uprkos svemu, mi, potomci mučenika, stvaramo društvo u kome neće biti mržnje, koje osuđuje i sankcioniše šovinizam i bilo koji oblik nasilja i koje nema osvetu kao svoj cilj - rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je poručio da srpski narod neće zaboraviti činjenice poražavajuće za cijelo čovječanstvo, "koje bi neki da sklone u mrak zaborava, a neki da ponove bez trenutka razmišljanja".

- Zaborav i negiranje istine su loši saveznici posebno na Balkanu. Danas smo više nego ikada svesni da moramo da pogledamo u prošlost i da je sagledamo u svoj njenoj složenosti - rekao je Nikolić.

On je naglasio da Srbija danas na dobar način učestvuje u evropskim i svjetskim zbivanjima, iako je borba za ravnopravan položaj u svjetskoj politici teška i ponekad mučna.

- Čeka nas još mnogo muka i odricanja da bi se Srbija svrstala u red država koje normalno i srećno žive - rekao je Nikolić.

On je naveo da Srbija danas vodi bitku da ne dozvoli ulazak samoproklamovane države Kosova u UN.

- Ulažemo ogromne napore da razumne ljude u svijetu ubijedimo da Kosovo ne može da postane član organizacije Unesko, da je kosovska kulturna baština isključivo srpska. Ako smo je čuvali 11 vijekova mi Srbi ćemo je čuvati i dalje, jer je to što se nalazi na prostoru Kosova i Metohije ne čini kosovskom već uvijek i samo srpskom - rekao je Nikolić.

Predsjednik Udruženja Јasenovac Milinko Čekić, koji je kao dijete bio zatočen u ustaškom logoru Јasenovac, kaže da je srpski narod kroz istoriju cijenu opstanka uvijek plaćao životima svojih građana.

Podsjećajući da u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj genocid nije preživjelo 74.980 djece, a da je u Јasenovcu monstruozno umoreno 20.514 djece, Čekić je rekao da te rane ne mogu da zarastu.

- Kako da zaraste rana kada je stalno povređuju? Ne znam da je neko u ime onih koji su počinili genocid zatražio oproštaj ili da su izrečene riječi kajanja od naroda u čije je ime učinjen taj genocid - rekao je Čekić.

Komemoraciji u Јajincima prisustvovali su i predstavnici Skupštine, Vlade i Vojske Srbije, religijskih zajednica, Nacionalnog savjeta Roma, Saveza jevrejskih opština, članovi diplomatskog kora, članovi SUBNOR-a, udruženja logoraša, potomci stradalih i ratnih veterana.