latinica  ћирилица
04/10/2015 |  19:43 | Autor: RTRS

Stranačka "prepucavanja" o radu srpskih predstavnika u Sarajevu (VIDEO)

Posebna sjednica Parlamenta Srpske o radu srpskih predstavnika u institucijama BiH koja će biti održana na zahtjev SNSD-a, iako još nije zakazana, izaziva burna reagovanja na političkoj sceni Srpske.
Stranačka prepucavanja - Foto: RTRS
Stranačka prepucavanjaFoto: RTRS

U SNSD-u su kategorični, neće dozvoliti slabljenje Republike Srpske. Srpski predstavnici u Sarajevu, kažu, moraju da odgovaraju Narodnoj skupštini i građanima za ugrožavanja integriteta i suvereniteta Srpske.

Iz PDP-a poručuju, da će najavljena posebna sjednica Parlamenta biti pretvorena u svojevrsni "politički sud" u kojem će, kako kažu, upravo SNSD morati da položi račune za proteklih osam godina vlasti u Srpskoj i BiH.

U SNSD-u kažu: U proteklih šest mjeseci zabilježili su 24 slučaja, u kojima je došlo do prekida prakse očuvanja pozicije Republike Srpske, među kojima i prenosa nadležnosti. Za sve to odgovorni su srpski predstavnici u institucijama BiH, koji bi zbog toga trebalo da polože račun Narodnoj skupštini, ali i građanima, kažu u SNSD-u. U ovoj partiji smatraju, stranke tzv.Saveza za promjene u Sarajevu ignorišu institucije Republike Srpske.

“Njihove plate od sedam i više hiljada KM govore o tome da im je tamo slađi zalogaj od onog u Republici Srpskoj. Oni žele na taj način da BiH zavole više od Republike Srpske", izjavio je danas Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a

U PDP-u kažu da su u potpunosti spremni za posebnu sjednicu Narodne skupštine, navodeći da će član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova Igor Crnadak zatražiti da aktivno učestvuju u njenom radu. Odlučili su da i sami pripreme pitanja o, kako su naveli, 124 "afere" , na koje će od SNSD-a tražiti odgovore.

“Mi smatramo da će se ova sjednica pretvoriti u svojevrsni "politički sud" u kojem će upravo SNSD morati položiti račune za proteklih osam godina vlasti u Srpskoj i BiH”, rekao je danas potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Na odgovor iz SNSD-a nisu morali dugo čekati. Luka Petrović im je poručio, da se ova stranka ne plaši nijednog njihovog negativnog pitanja i za svako ima odgovor.

"Niko se od nas ne plaši i koga god uhvate u nedjelu treba da odgovara, sa vrha do dna. Toga se SNSD ne plaši. Nas čak raduje da se, ukoliko postoje, takve radnje otkriju i argumentuju", kaže Petrović.

A u PDP-u su se dotakli još jedne vruće političke teme. Tvrde, kako je informacija da je Upravni odbor Centralne banke BiH raspravljao o prenošenju viškova rezervi u takozvani investicioni fond, izmišljotina. Borenović je, ipak, potvrdio, da se među srpskim strankama u Sarajevu razmišlja o smjeni srpskog viceguvernera u ovoj banci.

„Sve što je SNSD postavio, mi ćemo smijeniti, čak razmišljamo i tepihe promjeniti u tim institucijama, kaže Borenović.

Tajna ili ne, za SNSD dileme nema. Viškovi Centralne banke se jedino mogu upotrijebiti za dodatnu emisiju maraka i njihovo stavljanje u promet na prostoru cijele BiH. Vlasti u Sarajevu ih, kažu, ne mogu upotrijebiti za formiranje bilo kakvog zajedničkog fonda, jer toga nema ni u Ustavu BiH.

"Ovo je prvi put da je neki organ Centralne banke BiH od kada ona postoji održao tajno sjednicu. Zašto tajnu? Da bi sakrili sve svoje radnje oko Centralne banke. Kakva investiciona banka na nivou BiH? To ne dolazi u obzir! To nije ingerencija BiH",rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Izvjesno je, da će posebna sjednica NS o radu srpskih predstavnika u Sarajevu biti više nego burna. Njeno održavanje pozdravljaju i u SRS, ukoliko je ona, kako navodi njen predsjednik, u interesu Republike Srpske.