latinica  ћирилица
04/10/2015 |  20:11 | Autor: RTRS

Rusi intenziviraju napade na položaje Islamske države (VIDEO)

DŽihadisti "Islamske države" u Siriji mogu očekivati sve intenzivnije napade ruskih aviona na njihove ciljeve. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će pojačati vazdušne napade, pošto su značajno uticali na borbenu sposobnost "Islamske države".
Napadi Rusije na ID / arhiva (Foto: Sputnik/Pavel Gerasimov) -
Napadi Rusije na ID / arhiva (Foto: Sputnik/Pavel Gerasimov)

Ruski avioni su u posljednja 24 časa izveli 20 novih vazdušnih udara u Siriji i pogodili deset meta "Islamske države", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U udarima je pogođen kamp za obuku terorista, kao i fabrika za proizvodnju pojaseva koje koriste bombaši-samoubice.

"Kao rezultat naših vazdušnih napada na mete Islamske države, uspjeli smo da poremetimo njihov kontrolni sistem i linije snabdIjevanja, a takođe smo prouzrokovali znatnu štetu na infrastrukturi koju oni koriste za pripremu terorističkih akcija", rekao je Igor Konašekov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva odbrane nisu komentarisali glasine da Rusija namjerava mobilizaciju 150.000 rezervista koji će biti poslati u borbu sa džihadistima u provinciji Raka.

U borbu u Siriji trebalo bi da se uključi i Velika Britanija, smatra britanski premijer Dejvid Kameron. U intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) rekao je da bi se o vojnoj akciji trebalo glasati u britanskom parlamentu. Svoje mišljenje o ruskoj intervenciji nije promijenio.

"Potpuno je jasno da Rusija ne pravi razliku između ciljeva Islamske države i legitimnih sirijskih opozicionih grupa. Oni podržavaju koljača Asada, što je strašna greška za njih i za čitav svijet", smatra Kameron.

Vojnu akciju u Siriji prvi put je podržala i njemačka kancelarka Angela Merkel, iako, kako je rekla to neće okončati rat. Ponovila je da u razgovore za postizanje mirnog rješenja u Siriji mora da bude uključen i režim predsjednika Bašara el Asada.

"Kad je riječ o Siriji, kažem ovo prvi put: Biće nam potrebna vojna akcija, ali ona neće donijeti rješenje, potreban nam je politički proces. Da bi se postiglo političko rješenje, potrebno je da predstavnici sirijske opozicije i oni koji trenutno vladaju u Damasku, kao i ostali, ostvare uspjeh u pregovorima", kaže njemačka kancelarka.

Da samo Sirijci mogu da odlučuju o promjeni političkog sistema i lidera u zemlji, još jednom je potvrdio i predsjednik Sirije Bašar el Asad.

"Diskusija o sirijskom političkom sistemu ili zvaničnicima je unutrašnja stvar naše zemlje", rekao je Asad u intervjuu za iransku televiziju.