latinica  ћирилица
05/10/2015 |  09:02 | Autor: TANЈUG

Osam žrtava u poplavama u Sjevernoj i Јužnoj Karolini

Poplave u Sjevernoj i Јužnoj Karolini odnijele su osam ljudskih života, dok je na stotine ljudi spaseno iz bujica poslije višednevnih obilnih kiša koje su poplavile puteve, izazvale na stotine saobraćajnih nesreće i zaprijetila stanovnicima da će ostati bez pitke vode.
Poplave - Foto: CNN
PoplaveFoto: CNN

U Јužnoj Karolini šest smrtnih slučajeva dovodi se u vezu s vremenskim uslovima od kojih su četvoro žrtve saobraćajnih nesreća, dok su još dva smrtna slučaja prijavljena u Sjevernoj Karolini, prenio je Rojters.

Na međudržavnom auto-putu koji povezuje dvije američke države, saobraćajna patrola prijavila je 315 sudara, a 318 puteva je poplavljeno.

Kiše su poplavile i auto-puteve duž obale Sjeverne Karoline između Čarlstona i DŽordžtauna - grada od 9.000 stanovnika koji je, uglavnom, pod vodom dok su četiri glavna putna pravca koji vode u grad pod vodom, pa su oni zatvoreni sa saobraćaj.

Sprovedeno je na stotine spasavanja u poplavama i osam spasilačkih ekipa i dalje su u akciji, uz očekivanje da će im se pridružili timovi iz drugih američkih država, saopštila je uprava za vanredne situacije Јužne Karoline.

Guvernerka Јužne Karoline Niki Halej ocijenila je da je riječ o padavinama koje se dešavaju jednom u hiljadu godina.

Rijeka Kongari ima najviši vodostaj od 1936. godine, pošto je do petka u nekim dijelovima države palo više od 50 centimentara kiša, danas će pasti još od pet do 15 centimentara, ali padavine su počele da jenjavaju, naveli su iz američke Nacionalne meteorološke službe.

Američki predsjednik Barak Obama je tokom vikenda proglasio vanredno stanje u Јužnoj Karolini zbog neprekidnih kiša.