latinica  ћирилица
05/10/2015 |  09:37 | Autor: TANЈUG

Fišer: Ni Obama nema rješenje

Predsjednik Austrije Hajnc Fišer ističe da je Austrija tokom ove godine mnogo toga naučila u vezi odnosa prema izbjeglicama, te da je najvažnije ophođenje uz uzajamno poštovanje, prenosi danas bečki dnevnik "Esterajah".

"Ni predsjednik SAD Barak Obama nije u svom izlaganju pred UN iznio nikakav patent rješenja. Najvažnije je ophođenje uz međusobno poštovanje", rekao je Fišer u izjavi bečkom dnevniku.

On je ukazao da pojedini u Austriji, koji su prije deset godina imali strah od deset izbjeglica, danas sa njima žive dobro u svojim opštinama.

"Često se govori samo o razlikama umjesto da se pažnja posveti zajedništvu. Tu bi trebalo da izvršimo promjene", objašnjava Fišer.

On je naglasio da je Austrija, u vezi izbjegličkog talasa, puno naučila tokom proteklih godinu dana.

"Krajem godine se mnoge stvari rade mnogo bolje nego početkom 2015. I civilno društvo je uključeno i time su stvoreni mnogi pozitivni resursi. Mislim da nam je potrebno profesionalno ophođenje prema izbjeglicama. Moramo da ih tretiramo normalno kako ne bi nastalo previše emocija, koje mogu izazvati strah i bile iskorišćenje za širenje mržnje“, poručio je Fišer.