latinica  ћирилица
05/10/2015 |  09:44 | Autor: TANЈUG

Austrija: Priprema se oštriji zakon o azilu

Narodna partija Austrije, čiji je član ministarka unutrašnjih poslova Јohana Mikl-Lajtner, priprema oštriji zakon o azilu, koji prije svega predviđa ograničeni status za azilante, piše dans bečka štampa.
Beč (photo: Twitter @Chrisceng) -
Beč (photo: Twitter @Chrisceng)

Prema zahtjevu OVP ubuduće bi status azila trebalo da bude ograničen na tri godine, a spajanje porodica azilanata da bude u vezi sa sposobnosti samoizdržavanja rodbine.

Azilanti trenutno u Austriji u osnovi dobijaju trajnu dozvolu boravka, ali zakon predviđa da može biti ukinuta, ako u roku od pet godina više ne postoje razlozi za ugroženost lica.

Međutim u važećem zakonu nije napisano da se obavi sistematska provjera da li postoje ti razlozi.

Izmjena zakona predviđa samo ograničeni status azila, koji bi bio vezan za trogodišnje pravo boravka. Nakon te tri godine bi uvek bilo provjeravano da li i dalje postoje razlozi za ugroženosti, a ako su i dalje prisutni pravo na boravak bi se produžilo.

Što se spajanja porodica azilanata tiče članovi familije trenutno bez posebnih preduslova, nakon jednogodišnjeg roka čekanja, mogu da se pridruže licu koje je dobilo azil u Austriji.

Novim zakonom vrijeme čekanja će biti produženo na tri godine, a pored toga biće neophodno da se dokaže da porodica ima dovoljno sredstava za samoizdržavanje.

To konkretno znači da su neophodna dovoljna neto-primanja, kao i adekvatni smještaj i zdravstveno osiguranje.

Što se primanja tiče trenutno bi to značilo da je za bračni par potrebno da postoje neto-primanja u visini od 1.307,89 evra, a za svako dijete po dodatnih 134,59 evra.

"Mi želimo da pružimo zaštitu onim ljudima kojima je zaštita potrebna. Ono što se trenutno dešava nije potraga za zaštitom, već potraga za ekonomski najatraktivnijom zemljom. Za to nemamo razumijevanja i zbog toga je važno da naš zakon bude ograničen na osnove prava na azil", poručuje Mikl-Lajtner.

Pravo na azil, kako podvlači, ne smije postati instrument za imigraciju.