latinica  ћирилица
05/10/2015 |  10:40 | Autor: SRNA

Izrael uzvratio na napad raketiranjem Gaze

Avioni izraelske avijacije napali su rano jutros Pojas Gaze kao odgovor na raketni napad Hamasa na jug Izraela.

Rakete su ispaljene na izraelske položaje sinoć, što je nekoliko sati kasnije uslovilo protivnapad izraelskih aviona "F-16" na pojas Gaze.

Izraelsko-palestinske tenzije eskalirale su u posljednjih nekoliko dana, nakon što je proteklog vikenda jedan Palestinac napao izraelske vojnike.

Avioni su gađali tačke za koje se smatra da pripadaju brigadi "Al-kasa", vojnom krilu Hamasa. U napadu je nanesena velika materijalna šteta, ali bez ljudskih žrtava, piše izraelski list "Harec", a prenosi "Sputnjik".

Od početka posljednjeg prekida vatre u avgustu 2014. godine, palestinske snage ispalile su na Izrael 16 raketa, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Tokom izraelsko-palestinskog sukoba 2014. godine, Izrael je uništio Hamasove tajne tunele. Slične aktivnosti izgradnje tunela sprovode se i u Siriji, gdje Hamas potpomaže islamističke snage koje se bore protiv vlasti na čelu sa Bašarom al Asadom.

Ova grupa učestvuje u izgradnji mreže podzemnih tunela slične onoj koja je trenutno na meti udara ruskih vazduhoplovnih snaga.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ranije je izjavio da je naredio sprovođenje strogih mjera u cilju da se spriječe terorističke aktivnosti te obuzdaju i kazne teroristi. On je obećao "oštru ofanzivu protiv palestinskog islamskog terorizma".

Izraelski ministar saobraćaja i obavještajnih službi Јistral Kac najavio je početak novih vojnih operacija nakon ubistva četiri osobe u napadima u Јerusalimu. Napadi nožem uslijedili su nakon što je izraelska vlada uvela obaveznu minimalnu kaznu za "napadače kamenjem".