latinica  ћирилица
05/10/2015 |  10:43 | Autor: TANЈUG

Vučić: Neizostavno riješiti sva otvorena pitanja u regionu

Premijer Aleksandar Vučić ocijenio je da sva otvorena pitanja u regionu moraju biti riješena što hitnije, jer Srbiju, kako je rekao, čeka budućnost puna izazova zbog čega mora da nastavi da razvija institucije i jača demokratska prava i slobode.
Regionalna konferencija o izbjegličkoj krizi (foto: Tanjug/Screenshot) -
Regionalna konferencija o izbjegličkoj krizi (foto: Tanjug/Screenshot)

"Neizostavno moramo da riješimo sva otvorena bilateralna pitanja, kako bismo mogli da proizvedemo održivu stabilnost na Balkanu", poručio je Vučić učesnicima regionalne konferencije "Balkanska ruta i izbjeglička kriza - šta organizacije civilnog društva mogu da učine? Šta očekivati od nacionalnih vlada i EU?".

Vučić je saopštio da je od početka godine kroz Srbiju prošlo 172.402 migranta, i da je to u odnosu na 2014. godinu, kada ih je bilo oko 23.000, za 7,4 odsto više.

On je naglasio da je Srbija u migrantskoj krizi pokazala humano i solidarno lice, da je pružila ruku svakom i pomogla koliko je mogla, te poručio da nikada neće prihvatiti politiku mržnje prema tim ljudima i nikada neće dozvoliti skupove protiv njih.

Vučić je poručio i da se Srbija neće svađati sa onima koji dižu ograde i žice i da nije srećan kada vidi da se nacionalizam koristi za izbornu kampanju, navodeći da je ključ i odgovor za migrantsku krizu da se unutar EU povede sveobuhvatan dijalog.

Srbija, prema njegovim riječima, mora da ima sopstveni politički identitet, jer ako sami sebe ne poštujemo, neće nas ni drugi poštovati.

Uz napomenu da je ovaj talas najveći izazov za politiku migracija, ali ne i posljednji, premijer Srbije je poručio da je budućnost u saradnji, a ne u ogradama i žicama.