latinica  ћирилица
05/10/2015 |  10:43 | Autor: SRNA

Rizik od "sajber napada" na nuklearne elektrane

Rizik od "ozbiljnog sajber napada" na nuklearne elektrane širom svijeta sve je veći, upozorava u izvješaju analitička grupa "Četam haus".

Civilna nuklearna infrastruktura u većini zemalja nije dobro pripremljena za odbranu od takvih napada, a mnogi kontrolni sistemi nisu bezbjedni zbog zastarjelog dizajna, navodi se u izvještaju.

"Četam haus" je proučavao sajber zaštitu u atomskim centralama širom svijeta u periodu od 18 mjeseci.

Sajber kriminalci, države koje sponzorišu terorizam i teroristi pojačavaju aktivnosti na internetu, što znači da rizik od sajber napada "nikada nije bio veći", napominje se u izvještaju, prenosi Bi-Bi-Si.

Takav napad na neku atomsku centralu, čak i najmanji, treba ozbiljno shvatiti zbog štete koja bi bila nanesena oslobađanjem radijacije, upozoravaju analitičari.

Oni navode da bi takav događaj, čak i ako bi se radilo o manjem incidentu, imao veliki efekat na javnost i budućnost civilne nuklearne industrije.

Sve veća digitalizacija postrojenja i rastuće oslanjanje na komercijalni softver samo povećavaju rizik sa kojim se suočavaju nuklearne elektrane, navodi se u izvještaju.

Postoji mit da su kompjuterski sistemi u nuklearnim centralama najvećim dijelom izolovani od interneta i da su zato imuni na sajber napade, ali to se može prevazići korištenjem običnog drajva sa fleš memorijom. Na taj način virus "staksnet" zarazio je iranska nuklearna postrojenja, navode stručnjaci.