latinica  ћирилица
05/10/2015 |  11:27 | Autor: SRNA

Kasipović - potrebno da Srpska dobije registar pedofila

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da je potrebno da Srpska dobije registar pedofila, ali da je jednako važno stvoriti uslove da on u realnom životu funkcioniše.
Anton Kasipović, ministar pravde u Vladi RS - Foto: RTRS
Anton Kasipović, ministar pravde u Vladi RSFoto: RTRS

"Ako se zadržimo samo na tome da napravimo registar, a ne stvorimo pretpostavke da se on u realnom životu realizuje onda ništa nismo napravili. Očekujemo da se na tom registru radi naredne godine, kada se planira i izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske", rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je prethodnih dana razgovarao sa najkompetentnijim stručnjacima u oblasti zaštite prava djeteta i profesorima koji su specijalisti za ovu oblast.

"Svakako da ćemo ići u promjene Krivičnog zakona u oblasti zaštite prava djece, i u pogledu sankcija i pogledu samog krivičnog djela. Neophodno je mijenjati Krivični zakon u više aspekata", naveo je Kasipović.

S obzirom na to da je riječ o izuzetno važnom i delikatnom zakonu, Kasipović je naglasio da je bolje da budu obavljene kvalitetne pripreme i da se u izmjene zakona ide u narednoj godini, nego da se zakon mijenja u segmentima.