latinica  ћирилица
05/10/2015 |  12:08 | Autor: SRNA

Naučnicima iz Јapana, Kine i Irske - Nobel iz oblasti medicine

Nobelovu nagradu za medicinu ove godine podijeliće tri naučnika iz Јapana, Kine i Irske za otkrića u vezi sa liječenjem parazitskih infekcija, saopštio je danas švedski Institut Karolinska.
Nobelova nagrada (Foto: wired.co.uk) -
Nobelova nagrada (Foto: wired.co.uk)

Irac Vilijam Kembel i Јapanac Satoši Omura napravili su novi lijek "avermektin", koji se pokazao veoma efikasnim u liječenju parazitskih infekcija, poput onih koje izazivaju gliste, navodi se u saopštenju.

Institut naglašava da paraziti hiljadama godina nanose štetu ljudskoj vrsti i predstavljaju globalni zdravstveni problem, naročito u siromašnim zemljama.

Drugi dio nagrade pripao je kineskoj naučnici Јuju Tu, koja je razvila lijek "artemisinin". Ovaj medikament značajno je smanjio stopu smrtnosti među oboljelima od malarije.

"Ova dva otkrića donijela su ljudskoj vrsti nova snažna sredstva u borbi protiv ovih bolesti, koje svake godine pogode stotine miliona ljudi. Posljedice u smislu poboljšanja ljudskog zdravlja i smanjenja patnji su nemjerljive", naglašava Institut Karolinska.

Novčani dio nagrade iznosi osam miliona švedskih kruna (960.000 dolara).

Nobelova nagrada za medicinu prva je u seriji koje se dodjeljuju ove sedmice.

Nagrade za dostignuća u oblasti nauke, književnosti i mira prvi put su dodijeljene 1901. godine, u skladu sa testamentom pronalazača dinamita Alfreda Nobela.